09:41 / 16.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Grmoja: Izrael je morao obeštetiti Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Nakon jednomjesečnog odmora saborski zastupnici vraćaju se u klupe i s pitanjima za premijera i ministre aktualnim prijepodnevom otvaraju novu parlamentarnu sezonu.
Nakon jednomjesečnog odmora saborski zastupnici vraćaju se u klupe i s pitanjima za premijera i ministre aktualnim prijepodnevom otvaraju novu parlamentarnu sezonu.

Više o odnosima snaga na političkoj sceni, stanju parlamentarizma, političkim prebjezima, odnosima između partnera, ali i unutar samih stranaka, propalom poslu s F-16 i ostalim najaktualnijim temama iz političke arene u emisiji „U mreži Prvog“ govore Tomislav Sokol iz HDZ-a, Predrag Matić iz SDP-a, Nikola Grmoja iz MOST-a i Stjepan Čuraj iz HNS-a.

Na pitanje o poništenom natječaju za nabavku 12 izraelskih Sokol je rekao kako je bio raspisan javni natječaj na kojemu su bile određene ponude. Ona ponuda koja je ocijenjena najpovoljnijom je bila izraelska ponuda. Riječ je o avionima koji su izgrađeni krajem 80-tih godina. Međutim, koji su u međuvremenu jako modernizirani i dovedeni na višu razinu pa je procjena bila da je to ono najbolje što se može dobiti za ograničene resurse.

- Ono što je bitno je da se svakako Izrael ne bi niti javio na taj natječaj da nije postojalo prethodno odobrenje od treće strane koja je proizvela te avione, naglašava Sokol.

- Činjenica je da do pred sam kraj godine, znači do 11. mjeseca nisu postojale nikakve službene informacije na najvišoj razini da određeni problemi postoje. Ono što je bitno je da je Izrael preuzeo odgovornost i da je direktor izraleskog ministarstva obrane jasno rekao da Hrvatska niti na koji način nije odgovorna, rekao je Sokol i naglasio kako nikakva šteta za državu nije nastala.

SDP zazivat ostavku ministra i najavljuje saborsku raspravu vezanu za zrakoplove.

- Krstičević je zapovjednik, koji stalno to ističe, i treba znati što je zapovjedna odgovornost. Dakle, doživjeli smo fijasko milenijumskih razmjera i jednostavno to treba napraviti, govori Matić

- Jasno je da je američka strana, i to je rekao američki veleposlanik, od početka upozoravala hrvatsku stranu. Sam veleposlanik je rekao da su američki uvjeti od početka jasni, što znači da nije istina da su se, ministar, Vlada ili Andrej Plenković mogli uzdati u izraelsku stranu da će ona u hodu rješavati taj problem nesuglasnosti američke strane, naglašava Grmoja.

- Znači, ako je nekoga trebalo koštati, trebalo je koštati izraelsku stranu. Jer ako vam netko ne isporuči nekakvu robu onda on mora vas na nekakav način financijski obeštetiti. A s čime se zadovoljava hrvatska strana - s time da izraelska delegacija dođe u Zagreb i kaže: Hrvatska nije odgovorna, rekao je Grmoja.

Na pitanje kakav je stav HNS-a po pitanju cijele ove priče.
Čuraj je rekao- Prije svega, mi nismo operativno uključeni. Dakle, ne možemo baš imati sve informacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!