21:50 / 10.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Grmoja: Izvješće o Imunološkom ima sve elemente krimića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvješće o radu Istražnog povjerenstva za Imunološki zavoda ima sve elemente krimića koji vjerojatno nikada nećemo gledati, ustvrdio je Mostov zastupnik Nikola Grmoja.
Izvješće o radu Istražnog povjerenstva za Imunološki zavoda ima sve elemente krimića koji vjerojatno nikada nećemo gledati, ustvrdio je Mostov zastupnik Nikola Grmoja u saborskoj raspravi u kojoj su izvješće podržali svi klubovi zastupnika.

Tih 110 stranica nisu običan i dosadan birokratski materijal. Riječ je prije o trileru koji bi, uz malu doradu Državnog odvjetništva, mogao postati i vrlo zanimljiv krimić, no vjerojatno taj krimić ipak nećemo nikada gledati, izjavio je Grmoja.

Dodao je da su svi elementi za dobar pretvorbeno privatizacijski krimić prisutni u Izvješću o Imunološkom zavodu, kao što su strateško poduzeće, pretvorba, epruvete virusnih sojeva vrijedne stotine milijuna kuna, niz ministara, ravnatelja HZZO, tranzicijskih direktora, financijskih savjetnika i gradonačelnika glavnog grada.

Svi elementi za dobra krimić nalaze se u izvješću ali se pravimo da se to nije dogodilo, rekao je Grmoja, izrazivši bojazan da je priča o Imunološkom zavodu završena kao niz drugih priča o provedbi i privatizaciji.

Predsjednik Istražnog povjerensta za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako je povjerenstvo utvrdilo cijeli niz slučajeva lošeg i neodgovornog upravljanja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda kojima je prouzročena financijska, reputacijska i kadrovska šteta.

Nabrajajući niz slučajeva lošeg i neodgovornog upravljanja resursima Imunološkog, katastrofalne ugovore koje su sklapali direktori, plaćene a neostvarene projekte Sinčić je naglasio da je Imunološkom nanesena višemilijunska šteta.

Grozdana Perić (HDZ) potvrdila je da su se u Imunološkom tijekom 30 godina događale određene negativne radnje, da se nije razmišljalo o unapređenju proizvodnju, o ulaganju u opremu, da se devastiralo kadrovski, međutim ističe kako je sada važno da se obnovi proizvodnja i na taj način spasi  Imunološki.

Za Silvana Hrelju (HSU) izvješće je antologija hrvatske gluposti i pokazuje, kako je kazao, da ne znamo cijeniti ono što stvorimo odnosno da samo talentirani uništiti sve što vrijedi. Što se tiče obnove proizvodnje nije optimističan jer, kaže, stručnjaci koji su to radili većinom su otišli, a oprema za proizvodnju vode za injekcije vrijedna milijun dolara leži u Brezju neraspakirana.

Imunološki je neprocjenjiva ustanova i nevjerojatno je da smo dopustili da propadne, istaknuo je Branimir Bunjac (Živi zid).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!