18:48 / 12.10.2018.

Autor: I.H./HRT

Grmoja: 'Kujundžić nije ništa napravio u 2 godine'

-

-

Foto: - / -

Grmoja se osvrnuo na Sokolove riječi da oporba nije bila dovoljno pripremljena - smatra da je njegovo izlaganje pokazalo upravo to da ministar Kujundžić nije ništa napravio.
 Ni 52 oporbena zahtjeva za opoziv nisu bila dovoljna za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića. Osmosatna rasprava trajala je do kasno sinoć, a danas je na glasovanju potvrđeno - sa 77 glasova protiv opoziva i 53 za, ministar Kujundžić ostaje na svojoj funkciji. On je peti ministar u vladi Andreja Plenkovića kojega je oporba pokušala smijeniti. O tome su u Temi dana govorili HDZ-ov zastupnik Tomislav Sokol i Mostov Nikola Grmoja.

- Opoziv Kujundžića nije prošao - 77 protiv, 53 za
- Kujundžić: Neki bi bez Sabora bili socijalni slučajevi
- Burna rasprava o Kujundžiću - sutra glasovanje
- Kujundžić oporbi: Kamo ćete otići ako niste u Saboru?
- Otvoreno: Svi problemi hrvatskog zdravstva 

Grmoja ne smatra da je riječ o neuspjelom pokušaju oporbe da smijeni ministra, nisu ni očekivali da će 'trgovačka većina - 77 Plenkovićevih ruku da će glasovati protiv ministra Kujundžića ili bilo kojeg ministra u ovoj Vladi - koliko god on loš bio'. Kazao je da su željeli upoznati hrvatsku javnost da ovaj ministar nije ništa učinio da poboljša stanje u sustavu zdravstva. 'Naši liječnici, naš tim su napisali 52 konkretna razloga, sa konkretnim zakonima i inicijativama i potezima koje je ministar Kujundžić trebao poduzeti, a nije. Sve što smo jučer dobili od premijera i ministra Kujundžića je da će se to učiniti, da je to u planu, da namjeravaju', dodao je.

Komentirajući pokrenute inicijative, Sokol smatra ne da su se pokazale neuspješnima, već potpunim debaklom, ne misli samo na rezultat glasovanja koji je pokazao da trećina opozicijskih zastupnika nije ni došla na glasovanje, već i na nedostatak argumenata, nedostatak brojki, mnogo paušalnih tvrdnji, ali bez puno argumenata.

Što se tiče samog ministra, Sokol kaže da je zdravstvo jako složen sustav i naslijeđeni su veliki problemi. Pojasnio je da su ti problemi poznati od prije i da se na njima radi, ali u ovako složenom sustavu, stvari s ne rješavaju na halabuku i galamu već mukotrpnim radom. Napomenuo je da je Zakon o javnom zdravstvu donesen tek 2008. godine, a idući tjedan će raspravljati o konačnom prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti; 20.9. je donesen plan razvoja KBC-a i bolnica; a ozbiljno se pristupilo i izgradnji dječje bolnice.

Grmoja se osvrnuo na Sokolove riječi da oporba nije bila dovoljno pripremljena - smatra da je njegovo izlaganje pokazalo upravo to da ministar Kujundžić nije ništa napravio. Kazao je da je Sokol donio 2 zakonske inicijative, a ministar je u 2 godine došao u Sabor sa 2 zakona - to pokazuje da nije apsolutno ništa napravljeno u sustavu zdravstva. Rekao je da su zahtjevi oporbe bili jako konkretni i rasprava je bila jako kvalitetna i konstruktivna, osim onoga što je sam premijer iniciarao, a to su uvrede prema određenim zastupnicima.

Sokol se nadovezao na termin 'kupljene većine', smatra da je svima u interesu da rade na dobrobiti građana i da trebamo gledati na konkretne rezultate. Rekao je da priče o osobnim taštinama nekih koji više nisu dio vladajuće većine, su priče koje građane previše ne zanima. Osvrnuo se na zakonske prijedloge, smatra da nije isto 5 ili 6 zakona kozmetički mijenjati, iako ih je bilo više, ali ovi 'krovni zakoni' nisu mijenjani 10 ili više godina. Ne idu stvari preko noći, na njima se radi cijelo vrijeme, dodao je. Napomenuo je priotetne liste za slučajeve koji nisu hitni, preko 14.000 pacijenata je na taj način došlo na pregled. 

Govoreći o saborskoj retorici, Sokol smatra da neki zastupnici Sabor koriste za samopromociju, neki se javljaju na svaku točku iako zakone i prijedloge uopće ni ne pročitaju, tu je dao primjer zastupnika Mosta. Na ovaj način neke opozicijske stranke poput SDP-a nadomještaju nedostatak konkretnih ideja i programa za dobrobit Hrvatske, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!