15:03 / 07.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Grmoja o ublažavanju mjera: Izmjenom Ustava stvoriti štit nad demokracijom

Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Foto: HTV / HRT

Nikola Grmoja u četvrtak je u ime Mosta poručio da najava ublažavanja epidemioloških mjera dolazi baš u trenutku kad su prikupljeni potpisi za dva referendumska pitanja te pozvao da se, zbog mogućeg novog ograničavanja prava i sloboda najesen, izmjenom Ustava "stvori štit nad demokracijom".

Grmoja je u Saboru, u, slobodnom iznošenju mišljenja u ime Kluba Mosta, istaknuo da je ublažavanje mjera najavljeno u trenutku kad su na inicijativu njegove stranke prikupljeni potpisi za dva referendumska pitanja - ono o ukidanju Nacionalnog stožera civilne zaštite i covid potvrda te ono o odlučivanju dvotrećinskom većinom u Saboru o ograničavanju ljudskih prava i sloboda.

- Nemojte se zavaravati, to nije kraj jer ponovno najesen zbog slične situacije mogu krenuti ograničavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda. Zato trebamo stvoriti raketni štit nad demokracijom, a to je izmjena Ustava, kazao je i pozvao da se napravi pritisak na Ustavni sud da dopusti "ustavotvorni referendum".

Marin Lerotić je u ime Kluba IDS-a apelirao na nadležne da omoguće beneficirani radni staž djelatnicima Hitne medicinske pomoći, ustvrdivši da hitnoj pomoći treba pomoći s obzirom na teške radne uvjete.

Naglasio je da se djelatnici Hitne svakodnevno nose sa nezamislivom dozom stresa, susreću s teškim prizorima prometnih nesreća, reanimacijama, infarktima, moždanim udarima.

Lerotić (IDS): Hitnoj pomoći treba pomoći - beneficirani radni staž

- Oni ne traže ništa nerealno i nemoguće, traže samo beneficirani radni staž na koji zasigurno imaju puno pravo obzirom na teške radne uvjete, kazao je i istaknuo: "Ukratko, hitnoj pomoći treba pomoć".

Izrazivši ime IDS-a punu podršku djelatnicima Hitne medicinske pomoći u njihovim zahtjevima, Lerotić je apelirao na nadležne da ne "prebacuju lopticu s jednih na druge", nego da im što prije omoguće pravo na beneficirani radni staž jer su oni jedina žurna služba koja to pravo nema.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnom je govoru pozvala Vladu i premijera Andreja Plenkovića da Saboru pod hitno predstave plan i strategiju odvajanja Hrvatske od ruskog plina.

- Do 60 posto našeg plina do sada je dolazilo iz Rusije, od Gazproma, to je nešto što se pod hitno mora promijeniti, naglasila je Mrak Taritaš i napomenula da kroz ruske plinovode teku milijarde dolara i eura kojima ruske državne kompanije utječu na gospodarstvo, poljoprivredu, trgovinu, medije i politiku.

- Pipci ruskog plina i milijardi zarađenih na njemu preko Prvog plinarskog društva (PPD) danas su posvuda u Hrvatskoj, u energetici, u lukama, u Petrokemiji, u trgovini, u transportu, u bankama, u bivšem Agrokoru, danas Fortenovi, rekla je i dodala da se moramo osloboditi utjecaja koji Rusija na nas ima kroz energente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!