Grmoja: Nikako veće ovlasti ovakvom Ustavnom sudu

14.07.2022.

08:55

Autor: U mreži prvog/HRT/I.B

U mreži prvog

U mreži prvog

Foto: HR/HTV / HRT

O tome što donose promjene Ustava koje se tiču referenduma, U mreži Prvog govorili su Josip Borić iz HDZ-a, Katica Glamuzina iz Socijaldemokrata, Arsen Bauk iz SDP-a i Nikola Grmoja iz MOST-a. 

- Mi smo jučer krenuli u proces izmjena Ustava i Zakona o ustavnom sudu da konačno jednom više riješimo pitanje referenduma koji izaziva interes javnosti i smatramo da je važna tema. To smo svi tražili, ne samo HDZ, na prvoj raspravi prije dva mjeseca. Tada su svi klubovi jasno tražili da se krene u to da se izmjene odredbe ustava koje malo ometaju provedbu zakona tako da se postigne određena razina dogovora između stranaka. Mi smo to izmijenili, dali mogućnost ostalim strankama da sudjeluju u tome, pozvali ih na razgovore i krenuli u proces. Jučer je bio prvi korak koji smo kroz raspravu jasno opet. Vidljivo je bilo da postoji volja da se to riješi, ali i unutar oporbenih stranaka neko takmičenje, da se neki nametnu drugima u smislu da se to ne dogodi. Malo nas je to začudilo u vladajućoj koaliciji. U drugi korak smo htjeli krenuti krajem 9. mjeseca, za samo usvajanje nam je potreban 101 glas, Računamo do kraja godine ili u studenom. Da to konačno riješimo, izmijenimo i odradimo 2. čitanje Zakona i to pitanje referenduma skinemo s dnevnog reda. I da znamo jasna pravila kako se referendum treba odvijati, istaknuo je Borić.

Socijaldemokrati: Mi smo suglasni

- Naših 10 potpisa je značilo to da smo mi suglasni da se to stavi na dnevni red Hrvatskog sabora. Nekakav prijedlog mora ići o kojem bi se raspravljalo. Prijedlog koji kolega Borić kaže da je HDZ pripremio je prepisan SDP-ov prijedlog iz 2018., nema velikih razlika i bilo bi vrlo licemjerno i od SDP-a is samog kluba koji je to potpisao 2018. da ga sad ne prihvate. Kao što je bilo licemjerno od HDZ-a da ga tada nije potpisao, a sada isti prijedlog predlaže. Naši su potpisi bili u cilju toga da se to stavi na dnevni red, kao što su svi klubovi zahtijevali i kao što su se načelno bili složili u startu pa su kasnije, ne znajući kako to objasniti svojim biračima povlačili ručnu. Mi smo ostali dosljedni onome što smo na zajedničkim sjednicama oporbe s HDZ-om govorili. Nismo se našli s HDZ-om, ni trgovali, niti uvjetovali. Želimo da se o tome raspravi. Danas imamo sjednicu kluba na kojoj ćemo u konačnici odlučiti kako ćemo glasati o predloženim amandmanima i o samom prijedlogu, rekla je Glamuzina. 

Bauk: Drago nam je da se ovaj proces otvorio

- Mislimo da su itekako potrebne promjene Ustava koje se tiču referendumske materije. To smo u javnim nastupima nekoliko puta javno rekli. Slične prijedloge smo predložili 2013. i 2018. Ovo što je predloženo je u smjeru kako smo mi zamišljali da bi trebalo biti, uz možda neke korekcije, ali za njih ima dovoljno vremena da se rasprave. I po našim procjenama zadnja faza će doći pred kraj godine, na kraju sljedećeg zasjedanja Hrvatskog sabora. U tom procesu rasprave ima dovoljno vremena da se utvrdi hoće li se još neki dijelovi Ustava korigirati, promijeniti, oko čega se postigne suglasnost. I to smo mi i predložili. Primjerice imamo pitanje treba li ljetna i zimska stanka Hrvatskog sabor abiti ustavna materija ili to može biti i poslovnička, treba li ostati u Ustavu ona kovanica iz 2000. kao plod jednog političkog kompromisa područna (regionalna) samouprava, zato što je to sada nakon 20 godina čak izgleda i pomalo smiješno da se riječ regionalna zaobilazi. Treba li još neka prava, a posebno smo tu apostrofirali pravo žene na izbor, dodatno ojačati da se u Ustav unese - to su stvari oko koje će se voditi razgovori i drago nam je da se ovaj proces otvorio, rekao je Bauk.

Grmoja: Mi smo konzultirali one koji se bave referendumom

- Dok je ostatak oporbe išao na sastanke s HDZ-om oko izmjena ustava, mi smo konzultirali one koji se bave referendumom. Od ustavnih stručnjaka, do sindikata, do udruga i inicijativa koje su organizirale referendum, udruga koje nadziru izborne procese - i njihov stav po ovom pitanju je jednoznačan. Ovakav prijedlog bi u potpunosti onemogućio referendum. Zašto to govorim? U 30 i nešto godina hrvatske samostalnosti mi smo imali jedan referendum. Svi ostali su na određeni način zapravo proglašeni neustavnim. Odnosno ustavne ili zakonodavne inicijative, referendumske, su proglašene neustavnim, ali su hrvatski građani imali barem jednu mogućnost. To je da prikupe potpise i da pošalju određenu poruku vladajućima. Sjetite se referenduma o monetizaciji autocesta, sjetite se referenduma "67 je previše". Sve te inicijative ne bi prošle ili nisu prošle na Ustavnom sudu. Ali kad vi donesete potpise u Hrvatski sabor niti jedna vlada neće ići protiv toga. S ovim što je predloženo ovlasti se prebacuju na Ustavni sud, i Ustavni sud, prije nego počnete sakupljati potpise, prije nego neku priču ili neko pitanje, dovedete do toga da za njega dobijete veliku podršku hrvatskih građana, Ustavni sud vam može taj referendum ugasiti. Vidjeli smo kakav je ovo sastav Ustavnog suda, tak da mi nije jasno, znam da je gospodin Bauk dosta dobar s predsjednikom Republike koji je govorio da treba ovaj Ustavni sud ukinuti. Nije mi sada jasno zašto Ustavni sud, koji je toliko loš da ga treba čak i ukinuti, zašto njemu dati dodatne ovlasti, pitao je Grmoja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!