Grmoja: PPD se namjerio na krive ljude

04.05.2023.

12:27

Autor: Hina/HRT/R.S.

Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Na Općinskom sudu u Zlataru završeno je prvo pripremno ročište u dva slučaju u kojima je Prvo plinarsko društvo podnijelo (PPD) tužbe zbog klevete protiv dvojice saborska zastupnika Mosta - Zvonimira Troskota i Nikole Grmoje, koji je nakon ročišta rekao da se PPD namjerio na krive ljude.


U izjavi medijima naglasio kako je PPD pokrenuo tužbe jer su oni tu kompaniju povezali s Ruskom Federacijom ali i, napomenuo je, ukazali na utjecaj kompanije na pojedine političare.

- Završeno je prvo pripremno ročište zbog tužbe koju je protiv kolege Troskota i mene pokrenulo Prvo plinarsko društvo, odnosno tajkun Pavao Vujnovac jer smo PPD povezali s Ruskom Federacijom i govorili o utjecaju PPD-a na određene političke aktere u hrvatskom društvu, od premijera Plenkovića do Domovinskog pokreta i do Ivana Vrdoljaka, rekao je Grmoja.

Grmoja: Tužba me neće zastrašiti


Dodao je da je danas predložio osobe koje bi se pozvalo tijekom sudskog procesa.


- Ja sam na ovom prvom pripremnom ročištu predložio predsjednika Republike Hrvatske Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, bivšeg ministra Čorića, sadašnjeg ministra Filipovića. Milijana Brkića, Marija Radića iz Pevexa i Domovinskog pokreta, kao one koji će doći ovdje i iznijeti svoja saznanja o poslovanju PPD-a i njegovoj vezi s Ruskom Federacijom, rekao je Grmoja


Prema njegovoj izjavi, sutkinja je najavila kako će se u listopadu održati prvo ročište na kojem će se saslušati njega osobno, ali i predstavnike PPD-a te će nakon toga donijeti odluku hoće li pozvati predložene svjedoke.

Grmoja ističe da ga tužba neće zastrašiti i kako će se osobno boriti protiv takve tajkunske Hrvatske nastale na sumnjiv način i za Hrvatsku jednakih prilika za sve njene građane. Dodao je da ga nije briga koliko će se tužbi zbog toga podnijeti protiv njega.

Njegov stranački i saborski kolega Zvonimir Troskot rekao je kako je opće poznata činjenica da postoji ugovor kojim je Gazprom opskrbljivao plinom tijekom prošle godine PPD i da se u slučaju sankcija to moglo preliti na cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Troskot: Kakvi su to interesi s Rusijom?


- Nama su nacionalni interesi Republike Hrvatske, sad u ovom segmentu energetike, ali i općenito gospodarstva na prvom mjestu i iznad su Vlade i Sabora te iznad privatnih interesa osoba poput Pave Vujnovca i njemu povezanih osoba, naglasio je Troskot.


Dodao je da će osobno uvijek ukazivati na takve situacije i kako sve ovo podsjeća na Agrokor. "Vidjeli smo do kojih je to posljedica dovelo i koliko je to zapravo bio velik sistemski rizik za Hrvatsku i gospodarstvo", izjavio je Troskot te ponovio da je za listopad zakazano prvo ročište.


- U listopadu je zakazano prvo ročište gdje će se saslušati dokazni materijali i sutkinja će odlučiti hoće li pozvati, konkretno u mom slučaju, Andreja Plenkovića i ministra Filipovića koji će morati dodatno objašnjavati kakvi su to interesi s Rusijom i zbog čega nisu bile sankcije prema poduzećima koja su povezana s Rusijom, izjavio je Troskot.


Grmoja je na kraju podsjetio kako je PPD tužio pet saborskih zastupnika. Osim njega i Troskota tu je i tužba protiv Miroslava Bulja iz Mosta, te Mirele Ahmetović iz SDP-a i Karoline Vidović Krišto iz stranke Odlučnost i pravednost.


- Da je ovo slobodna i normalna demokratska zemlja, ovakve tužbe bi bile odmah odbačene jer ako zastupnici ne mogu govoriti, tko onda može govoriti, ako mediji ne smiju pisati i govoriti, tko smije pisati i govoriti zapitao se Grmoja.


Po njemu, ovo je pokušaj zastrašivanja, ali da se PPD namjerio na krive ljude. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!