13:10 / 25.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Grmoja: Priča vezana za Ponoša još nije gotova

-

-

Foto: - / -

Nove zakone u drugi je plan potisnuo još jedan prebjeg i slobodni govor o direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravku Ponošu.
Počeo je drugi radni tjedan Hrvatskog sabora nakon ljetne stanke, u kojemu se planira raspraviti čak 70 točaka dnevnoga reda. No nove zakone u drugi je plan potisnuo još jedan prebjeg (Robert Jankovics) i uobičajeni slobodni govori za koje se prijavilo sedam klubova zastupnika. Najzanimljivija je bila rasprava o direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravku Ponošu.

Nikola Grmoja (Most) referirao se na snimku na kojoj Ponoš prijeti bivšem predsjedniku Radničkog vijeća Mislavu Kotarcu. Kotarac ga je, kaže Grmoja, kontaktirao u travnju kao člana saborskoga Antikorupcijskog vijeća, nakon čega je Grmoja postavio zastupničko pitanje ministru Tomislavu Ćoriću i premijeru Andreju Plenkoviću, ali odgovor nije dobio ni nakon gotovo šest mjeseci, unatoč Poslovniku koji za odgovor predviđa rok od 30 dana. Najavio je da će u četvrtak na Antikorupcijskom vijeću pokrenuti to pitanje, a vladajućima je poručio da priča s Ponošem nije završena pozivom da podnese ostavku.Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću spočitnuo je da nije inzistirao na odgovoru, odnosno poslao požurnicu. Jandroković uzvraća da svaki put kad se steknu uvjeti pošalje požurnicu, ali da ne postoji način na koje može natjerati bilo koga da mu odgovori. Istaknuo je i da aktualna vlada odgovara dosta intenzivno na zastupničke upite čiji je broj znatno povećan. Vlada je odgovorila na 90 posto pitanja, od recimo 1200, odgovoreno je na 1100, ali požurnicu sam poslao.

Taj odgovor Grmoju nije zadovoljio, pa je Jandrokoviću uzvratio kako je priznao da Vlada krši zakon, a da on kao predsjednik Sabora ne možete učiniti ništa. Kao odgovoran čovjek, istog trenutka dali biste ostavku, sugerirao mu je Grmoja, a Jandroković uzvratio: "Razmislit ću o tome!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!