Grmoja - proglasiti isključivi gospodarski pojas

15.04.2019.

15:23

Autor: HRT

default error photo
Hrvatski sabor će vjerojatno nakon Uskrsa raspravljati o Mostovom prijedlogu da se proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP), najavio je saborski zastupnik i politički tajnik te stranke Nikola Grmoja.
Hrvatski sabor će vjerojatno nakon Uskrsa raspravljati o Mostovom prijedlogu da se proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP), najavio je saborski zastupnik i politički tajnik te stranke Nikola Grmoja, navodeći kako je Most za to uspio skupiti 31 potpis. Priključili su mu se zastupnici SDP-a, Živog zida, Neovisnih za hrvatsku, Glasa, Snage, PH i drugi.

Odlučili smo iskoristiti alat koji imamo kako bi naš Prijedlog odluke nakon 14 mjeseci konačno stavili na raspravu, rekao je Grmoja navodeći kako je Most još 19. veljače 2018. u proceduru uputio taj Prijedlog, ali ga predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije htio staviti na dnevni red.

Naš smo prijedlog predali prošli petak, on se po Poslovniku u roku od sedam dana mora staviti na raspravu, no budući da je sada stanka, očekujemo da će na dnevnom redu biti nakon Uskrsa, naveo je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Tim prijedlogom o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru, Most traži proglašenje svih suverenih prava koje Hrvatska ima prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., a riječ je o prostoru površine oko 24 tisuće kilometara četvornih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!