20:22 / 12.04.2018.

Autor: I.M./Hina

Grmoja u Saboru: Nismo dobili odgovore na pitanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na kraju saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za smjenom ministrice Dalić kako oporba nije dobila odgovore na pitanja o "savjetničkoj aferi " u Agrokoru.
Zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je na kraju saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za smjenom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić kako oporba nije dobila odgovore na pitanja o "savjetničkoj aferi " u Agrokoru.

"Nismo čuli kako premijer komentira odgovornost Dalić za aferu savjetnici. Nismo čuli ni jedan valjani argument protiv njezina odlaska ...Zanimljivo je kako premijer bježi od Agrokora, savjetnika, od milijuna i nedorečenosti",  istaknuo je Grmoja te  dodao kako će se na glasovanju pokazati tko je prava oporba u Saboru a tko su "oni koji drže ljestve Plenkoviću".

Gordan Maras (SDP) smatra da je kristalno jasno da se u aferi savjetnici radilo o sukobu interesa , te je ocijenio kako je "nevjerojatno da zastupnici HDZ-a to pokrivaju i dopuštaju da se netko tako materijalno okoristi".
"Čime Plenković u šaci drži zastupnike HDZ-a, upitao je  Maras i pritom prozvao zastupnike HDZ-a Davora Ivu Stiera i Miru Kovača koju su, kako je rekao, u srijedu do kasno u noć raspravljali o ljudskim pravima a sada šute. Netko tko je nezadovoljan Istanbulskom konvencijom ne znači da će dići ruku i za opoziv Dalić, odgovorio mu je Stier (HDZ).

"Sad žele reći da netko tko glasa protiv Istanbulske konvencije glasa i protiv Vlade, ali to nije točno. Možda biste vi to htjeli, da prije izbora , prije nego vas pretekne Živi zid, da se možete ponuditi HDZ-u da uđete u neku veliku koaliciju. Ja takvu stvar sigurno ne bih želio vidjeti, ali koliko god vi cimali da idemo u tom smjeru, moju ruku za to nećete vidjeti", istaknuo je.

Branko Bačić (HDZ) ustvrdio je da bi se, umjesto pokretanja pitanja opoziva, oporba trebala "posuti pepelom" jer, kako je istaknuo, nacrt nagodbe za Agrokor pokazuje da je zakon lex Agrokor dobar i da su svi strahovi bili neutemeljeni.

S njim se nije složio Božo Petrov (Most) koji mu je poručio da bi trebao voditi "ministarstvo za uljepšavanje stvarnosti" jer, tvrdi, prošla je godina dana od donošenja lex Agrokora a ništa nije napravljeno.

Darko Horvat (HDZ) rekao je kako bi bilo bolje da se vrijeme provedeno u raspravi potrošilo na bitne teme kao što su rast proizvodnje, rast BDP-a i zapošljavanja,  a ne "mlaćenje prazne slame".

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) najavio je da će podržati opoziv Martine Dalić jer je priznala nepravilnosti zbog kojih je bivši povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao ostavku.

Goran Aleksić (Snaga) svoj glas protiv opoziva Dalić uvjetovao je njezinim obećanjem da će riješiti pitanje nezakonitih kamatnih stopa.

Oporba je tijekom rasprave koja je trajala oko devet sati uglavnom tvrdila da je Dalić izgubila kredibilitet i mogućnost da obnaša dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice, da je izigrala povjerenje građana, te osigurala da zahvaljujući lex Agrokoru njoj bliske osobe ostvare velike materijalne dobitke, dok su je vladajući branili ističući da je riječ o uspješnoj ministrici koja je napravila dobar posao, sačuvala radna mjesta i proizvodnju, što pokazuje i to što je postignut nacrt nagodbe za Agrokor.Plenković: Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanredno

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!