14:27 / 23.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Grmoja: Vladajuća većina ne želi svoj rad učiniti transparentnijim

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grmoja je na konferenciji za novinare u Saboru rekao kako Most zakonskim prijedlogom predviđa ustrojavanje registra troškova svih političara i dužnosnika.
Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja prozvao je u petak Vladu da odbijanjem njihova prijedloga zakona o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti, koji je upućen u saborsku proceduru, pokazuje kako nema namjeru učiniti transparentnijim svoj i rad parlamentarne većine.

Grmoja je na konferenciji za novinare u Saboru rekao kako Most ovim zakonskim prijedlogom predviđa ustrojavanje registra troškova svih političara i dužnosnika, tako da svaki pojedinačni trošak, dnevnice, troškovi putovanja i hotelskog smještaja budu javno objavljeni kako bi svatko mogao vidjeti na što se troši novac poreznih obveznika.

- Vladino obrazloženje potpuno je deplasirano jer tvrdi da su ti podaci već dostupni na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, znajući da građani ne mogu podnositi tisuće zahtjeva za pristup informacijama. Na to računaju rastrošni političari i direktori javnih poduzeća postavljeni prema kriteriju stranačke iskaznice, poručio je Grmoja.

Podsjetio je na slučaj putovanja Vladina izaslanstva u Finsku, kada su bili potrebni mjeseci da se očituju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa o tome tko je putovao u Helsinki i u kojem svojstvu, jesu li članovi Vlade išli na službeni državni put ili stranački skup.

- Kako će onda običan građanin doći do tih podataka, upitao je Grmoja. Najavio je da će Most ustrajati na tom zakonu, izrazivši nadu da će ga podržati oporba, a možda i netko među vladajućima.  

Grmoja je oštro osudio "kukavički čin nasilja" nad pripadnicima srpske manjine na kninskom području, uvjeren da taj incident nije posljedica društvene, klime, već izgred koji treba najoštrije osuditi, a počinitelje najoštrije kazniti.

- Volio bih da Milorad Pupovac kao predstavnik Srba u Hrvatskoj i Vlada, kao što su reagirali na incident, isto tako reagiraju na izjave ključnog Vučićeva čovjeka, poslanika Srpske narodne stranke Vladimira Đukanovića koji je izjavio da se taj događaj dogodio u općini Biskupija u republici srpskoj krajini. Zbog takvih izjava puno godina nakon rata još smo daleko od suživota i pomirenja kojeg svi želimo, naglasio je.

Novinari su ga pitali i kako tumači medijske napise da USKOK provodi izvide protiv bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića zbog sumnjive prodaje državnog zemljišta, na što je Grmoja odgovorio kako očekuje da se istraže sve afere, iako, kaže, nema previše povjerenja u hrvatske institucije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!