13:31 / 18.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Grmoji skinut imunitet

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnik Nikola Grmoja (Most) ostao je bez imuniteta, nakon što je sam inzistirao da mu se ukine, što je gotovo jedinstven slučaj u praksi Hrvatskog sabora.
Zastupnik Nikola Grmoja (Most) ostao je bez imuniteta nakon što je sam  inzistirao da mu se ukine, što je gotovo jedinstven slučaj u praksi Hrvatskog sabora. 

-
Molim sve kolege da mi skinu imunitet u ovom slučaju, a potom ću se obratiti Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP) sa zahtjevom da mi se potpuno skine, rekao je Nikola Grmoja, kojem je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio da nema "generalnog" skidanja imuniteta, nego se to radi od slučaja do slučaja.

Taj slučaj zapravo je privatna tužba koju je protiv Grmoje, zbog klevete, podnio bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zbog izjave da ima indicije da je čelnika Mosta Božu Petrova nakon izbora 2016. obrađivao PNUSKOK.

MIP je "zauzeo" uobičajen stav da se, dok zastupniku, u ovom slučaju Grmoji, traje mandat, uskraćuje odobrenje za nastavak kaznenog progona protiv njega, dakle ostaje mu zastupnički imunitet. 

Grmoja je međutim pozvao kolege da mu ipak skinu imunitet, dakle da postupe suprotno preporuci MIP-a, što su oni i učinili.

Za odluku MIP-a izjasnilo se 23 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, a 89 protiv pa je na temelju toga Grmoji skinut imunitet, konstatirao je Jandroković.

Peđa Grbin (SDP) je međutim upozorio na jedan "detalj".

Sabor je sada odbio prijedlog MIP-a, no da bi se Grmoji skinuo imunitet, MIP mora predati takav prijedlog, a Sabor ga prihvatiti, kazao je Grbin s čijim se tumačenjem Jandroković načelno složio.

- To pravno tumačenje ima mi svoju logiku pa ćemo vidjeti što dalje, ovo je jedinstven slučaj, rekao je Jandroković i najavio kako će se o svemu obaviti konzultacije. 

Arsen Bauk (SDP) podsjetio je da se takav slučaj već dogodio u Saboru, kod skidanja imuniteta Željku Jovanoviću (SDP).

- Predsjednik Sabora je odmah dao na glasovanje suprotan zaključak, skida se imunitet, tako da ako to date na glasovanje i Sabor odluči, onda to napravite, mi ćemo glasovati protiv, rekao je Bauk. 

Mislim da će mi MIP morati dati prijedlog pa ćemo to napraviti idući put, odgovorio je predsjednik Sabora, a Grmoji, koji je ustrajavao na skidanju, poručio da mu imunitet i dalje traje.

- Znači, odbili smo odluku MIP-a o ostanku imuniteta, međutim Vama imunitet traje do odluke MIP-a i potvrde plenarne sjednice, rekao je Jandroković Mostovu zastupniku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!