15:39 / 21.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Gromovi neće ukloniti mural Mihajlu Hrastovu

Josip Slačanin

Josip Slačanin

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Predsjedništvo Udruge Specijalne jedinice policije "Grom" neće postupiti po nalogu tvrtke HŽ Infrastrukture i prebojiti mural s likom svojeg člana Mihajla Hrastova na nadvožnjaku željezničke pruge, a vjeruju da to neće učiniti ni HŽ, ističu u toj udruzi.

HŽ Infrastruktura poslala je 25. veljače dopis kojim od Udruge Specijalne jedinice policije "Grom" traži da se mural ukloni u roku od deset dana jer je naslikan bez njezine suglasnosti. U dopisu HŽ-a s potpisom predsjednika Uprave Ivana Kršića stoji da mural "predstavlja oštećenje javnog vlasništva".

Udruga "Grom" nije postupila po nalogu HŽ-a, a u petak je na sastanku njezina predsjedništva odlučeno da ni neće, rekao je za Hinu u ponedjeljak predsjednik te udruge Josip Slaćanin, dodajući kako nemaju stajalište o tome kako će postupiti ako mural ukloni HŽ jednostavno zato što se ne žele suprotstavljati 'našoj hrvatskoj tvrtki' te misle da se to neće niti dogoditi. To je firma države za koju smo se borili, mi smo stvorili Hrvatsku i to je i naše, rekao je Slaćanin, ističući da oni nisu neki nasilnici i razbijači te da ih u odluci apsolutno podržava većina braniteljskih udruga.

- Naša JSP 'Grom' je aktivno branila Karlovac i druge gradove u županiji i cijelu Hrvatsku. Hrastov se 1991. dragovoljno uključio u Domovinski rat, a postrojbe specijalne policije bile se prva oružana sila za obranu Hrvatske. On je izložio život i obranio Karlovac. Da 21. rujna na mostu na Korani nije postupio tako kako je postupio, grad Karlovac bi jako loše prošao, rekao je Slaćanin. Ocijenio je da je Hrastov simbol "otpora velikosrpskoj, četničkoj agresiji na Karlovac i Hrvatsku i predstavlja simbol otpora i slobode.

Na pitanje je li se Udruga konzultirala s nekom od političkih stranaka, odgovorio je da su oni apolitični i da se ne miješaju u politiku te da im je "jedina politika Republika Hrvatska, SJP i braća iz Domovinskog rata te svi građani RH. A Slaćanin ne želi kalkulirati stoji li za odluke HŽ-a neka politička odluka, ali ponavlja da "mural sami neće prebojiti.

Osim lika Hrastova, na muralu je znak SJP "Grom" PU karlovačke i Specijalne jedinice MUP-a RH, a lani su ga oslikali članovi navijačke Udruge BBB u dogovoru s Udrugom "Grom" i uz suglasnost Hrastova. Otkriven je 21. rujna u nazočnosti nekoliko stotina okupljenih. Iste noći Gradsko vijeće odlučilo je da se most na Korani zove imenom SJP "Grom" unatoč protivljenju više političkih stranaka s obrazloženjem da je pripadnik te postrojbe Hrastov na tom mostu ubio 13 razoružanih neprijateljskih zarobljenika i time počinio ratni zločin za koji je odslužio zatvorsku kaznu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!