08:27 / 07.03.2018.

Autor: I.M./HRT

Grubišić: Nagodba otvara poprilično neizvjesnu pravnu situaciju

-

-

Foto: - / -

Nakon što je novi povjerenik za Agrokor predstavio ciljeve rada nove izvanredne uprave započelo je i veliko pripetavanje vjerovnika koji će u nekoliko narednih dana pokušati dogovoriti nacrt nagodbe.
Nakon što je novi povjerenik za Agrokor Fabris Peruško predstavio ciljeve rada nove izvanredne uprave započelo je i veliko pripetavanje vjerovnika koji će u nekoliko narednih dana pokušati dogovoriti nacrt nagodbe.

Hoće li vjerovnici i nova Uprava uspjeti doći do nacrta nagodbe? Jesu li iznenađenja i obrati u odnosu da dosadašnje dogovore izgledni? Koliko će potraživanja vjerovnici u konačni morati otpisati? U kojem smjeru će se nastaviti procesi u Agrokoru? Kakva je budućnost posrnulog koncerna?

To su samo neka od vrućih pitanja na koje smo odgovore potražili u U mreži Prvoga u kojoj su gostovali novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić i financijski analitičar Andrej Grubišić.

Grubišić od nove uprave ne očekuje neke nove poteze. Obzirom da je preostalo malo vremena za postizanje nagodbe, ne vidim puno manevarskog prostora. Nema vremena ni za neka daljnja, ozbiljnija restrukturiranja.

Izvanrednoj upravi zamjera da nikad nije nije podrobno izvještavala. Dostupni podaci pokazuju da je za proteklih 11 mjeseci maloprodaja 150 milijuna kuna u minisu s aspekta operativnog poslovanja, rekao je Grubišić. Istaknuo kako brojevi ne upućuju na to da je došlo do nekog značajnijeg restrukturiranja.

Laušić je rekao kako je ono što nas ometa u ocjeni stanja u pojedinačnim tvrtkama Agrokora je to što nemamo financijska izvješća za travanj zbog, kako je priopćeno iz Agrokora, kompleksnosti. I burza je objavila da neko vrijeme neće objaviti rezultate. I svi se pitamo što stoji iza toga, rekao je Laušić.

Ako bi se nagodba i postigla postavlja se pitanje njene zakonske utmeljenosti, rekao je Grubišić. Naglasio je kako u revizorskim izvješćima ima mnogo ograda pa se postavlja pitanja koji su stvarni brojevi za 2015. i 2016. Postavlja se pitanje kakva će nagodba biti sklopljena na temelju takvih podataka, rekao je Grubišić. Izvanrednoj upravi preporučuje da puno veću pažnju obrate na pravne savjete nego na financijske. Ne krije se da je nagodba otvara poprilično neizvjesnu pravnu situaciju.

Ograde u revizorskim izvješćima problematizirao je i Laušić. Rekao je kako je pokušavao stupiti u kontakt s predstavnicima PWC-a - nije uspio, ali se neslužbeno moglo čuti kako su ljuti jer na konferenciji za novinare izvanrednog povjerenika Ramljaka te ograde nisu spomenute. Istovremeno su mi rekli da neke od tih stavki upućuju da bi rezultati mogli biti i gori, da bi negativni kapital bio i veći od 14,4 milijarde kuna, rekao je Laušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!