22:04 / 24.08.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/Fabijan Kale/Dnevnik u podne/Dnevnik3/HRT

Grubori: 25. godišnjica zločina nad srpskim civilima

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Počast žrtvama odali su potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević. Za zločin u Gruborima još nitko nije odgovarao.
Održana je komemoracija u Plavnom i Gruborima, u kojima je u kolovozu 95. počinjen ratni zločin nad srpskim civilima. Na komemoraciju su stigli potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević. Komemoraciji je  nazoči oi predsjednik Republike Zoran Milanović, ali i izaslanik Aleksandra Vučića zadužen za pitanje nestalih.

 - Vulin komentirao komemoraciju u Gruborima

- Pali će živjeti u sjećanju, propali će umirati u sjećanju, kako na ovom mjestu tako i na svim drugima. Kako prema Srbima tako i prema Hrvatima koji su stradavali u ratnim godinama u ratom zahvaćenoj zemlji, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

- Empatija i priznanje svih žrtava su pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje, a vrijeme je da mržnja prestane. Da se ne prenosi na nove gnneneracije, izjavio je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

- Izražavam suosjećanje zbog gubitka vaših članova obitelji u ime Vlade Republike Hrvatske. Iza svakog izgubljenog života ostaju razorene obitelji koje s tom traumom žive svaki dan, a ovakve komemoracije prilika su da im svi zajedno odamo počast. Nevine žrtve zbog kojih smo daans okupljeni opominju nas da je nužno ulagati dodatne napore u izgradnju snažnijeg društva na dobrobit svih hrvatskih građana, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja.

- Veliki srpski pjesnik bi rekao ovako: Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba ne grije tako kao što ovo grije. Grki su ovdje zalogaji hljeba, gdje svoga nema i gdje brata nije. Ne ponovilo se, istaknuo je Zoran Milanović, predsjednik Republike.


Prošlo je dvadeset dana od operacije Oluja kad su hrvatske snage čistile teren zbog prolaska Vlaka slobode. U zaseoku 20 kilometara od Knina bili su pripadnici Ujedinjenih naroda. Ugledali su dim koji se nadvio nad Grubore. Kad su došli u selo, zatekli su kuće u plamenu i pronašli 6 tijela. Samo dvoje srpskih civila bilo je mlađe od 60 godina.

Danas, četvrt stoljeća poslije, počast žrtvama dolazi odati Tomo Medved, potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja, general ranjavan u Domovinskom ratu, nositelj odlikovanja. U Grubore dolazi s drugim potpredsjednikom Vlade. SDSS-ov Boris Milošević bio je i u Kninu, na proslavi Oluje.

Tijekom akcije Oluja, šest mještana koji nisu željeli napustiti Hrvatsku, je ubijeno. Za zločin u Gruborima prva optužnica podignuta je 15 godina nakon što se zločin dogodio, 25 godina nakon toga još nitko nije pravomoćno osuđen, izvijestio je Hrvoje Gunjača.


Na proslavi Oluje u Kninu u dojmljivom govoru premijer Andrej Plenković poručio je - imajmo svi hrabrosti i ljudskosti iskazati pijetet prema žrtvama drugih naroda. Jer kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih nacionalnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!