Gruzijac prijavljen za pokušaj ubojstva policajca

10.03.2023.

15:57

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Fran Rubil / PIXSELL

Zbog naleta vozilom na metkovskog policajca koji ga je pokušao zaustaviti, a spasio se bacanjem na tlo, 43-godišnji Gruzijac kazneno je prijavljen za pokušaj teškog ubojstva službene osobe. On je uz još trojicu sunarodnjaka pokušao prokrijumčariti sedam migranata iz Sirije i Turske.


Dubrovačko-neretvanska policija je obavijestila da su trojica gruzijskih državljana - jedan kao vozač automobila kojim je prevozio sedam migranata, a dvojica kao prethodnica - u noći na četvrtak preko metkovskog graničnog prijelaza iz BiH u RH pokušali prokrijumčariti migrante.

Nakon što su nakon prelaska granice policajci posumnjali u njihovu namjeru, jedan od njih pokušao je zaustaviti automobil mađarskih registarskih oznaka koji je vozio 43-godišnji Gruzijac.

Oglušivši se na njegovu naredbu svjetlećom tablicom "Stop policija", u pokušaju bijega vozilom je nasrnuo na policajca koji je udar izbjegao bacanjem na tlo. Policajac je zatim iz službenog pištolja zapucao u gume vozila, koje se ni tada nije zaustavilo.

Iz policije su taj nalet na njihovog kolegu okarakterizirali kao kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva službene osobe za vrijeme obavljanja službene dužnosti, koje se kažnjava dugotrajnim zatvorom.

Utvrđeno je da su kao prethodnica ispred 43-godišnjaka u automobilu poljskih registarskih oznaka išla trojica Gruzijaca u dobi od 37, 40 i 27 godina, koji su mu davali informacije o policijskim ophodnjama na ruti kretanja iz smjera BiH prema zemljama zapadne Europe.

Osim za pokušaj ubojstva policajca, 43-godišnjak je osumnjičen i za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državnoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, kao i ostala trojica Gruzijaca.

Sedam migranata iz Sirije i Turske, koje su pokušali prokrijumčariti, bit će postupkom readmisije vraćeni u državu iz koje su nezakonito ušli u Hrvatsku, odnosno u Bosnu i Hercegovinu, zaključuju u policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!