21:19 / 28.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

GSKG: Grad nije vlasnik zgrade s koje su pali komadi skele i ozlijedili čovjeka

Zagreb: Metalna konstrukcija pala sa zgrade na glavnom Trgu i ozlijedila prolaznika

Zagreb: Metalna konstrukcija pala sa zgrade na glavnom Trgu i ozlijedila prolaznika

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

 Iz Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG) opovrgli su tvrdnje Fonda za obnovu kako je Grad Zagreb vlasnik zgrade na Trgu bana Jelačića 4, s koje su početkom travnja pali komadi skele i podupirača te teško ozlijedili prolaznika.


U priopćenju koje potpisuje direktor GSKG-a Joško Jakelić, zatražili su ispravak priopćenja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko zagorske županije i Zagrebačke županije objavljenog u utorak, 27. travnja.

- Grad Zagreb nije vlasnik zgrade na adresi Trg bana Josipa Jelačića 4. Konkretno, 11 prostora je u privatnom vlasništvu, četiri prostora su državnom vlasništvu (u posjedu Državnih nekretnina d.o.o.) dok samo jednim prostorom upravlja Gradski ured za upravljanje imovinom Grada, naveo je Jakelić.

Također, vezano uz podupirače ispod oštećenih nadvoja na balkonima predmetne zgrade, uslijed čijeg pada je došlo do ozljeđivanja slučajnog prolaznika, ističe kako je postavljanje istih samostalno ugovorila predstavnica suvlasnika, a ne GSKG.

- Što se tiče potraživanja novčane pomoći za hitne i nužne sanacije, GSKG je prijavu za predmetnu zgradu prvi put predao 18. ožujka 2021. Sredinom travnja, nadležno Ministarstvo poslalo je obavijest Društvu da je predmet zagubljen uz molbu da ponovno izvrše prijavu, što su i učinili 20.04.2021., istaknuo je Jakelić.

Fond je u utorak u priopćenju reagirao na, kako ističu, neutemeljene i sve učestalije kritike na rad Fonda za obnovu koje se koriste u predizborne svrhe i plasiraju u medije i na društvenim mrežama. Napominjući kako je spora obnova, nažalost, činjenica, rekli su da je u šest mjeseci od potresa u Zagrebu do donošenja zakona 20. rujna, Grad sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik.

"Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu Bana Jelačića broj 4. Na njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade GSKG koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s preko 20 tisuća zaposlenih, sam pokrene obnovu", poručili su tada iz Fonda za obnovu.

Također su dodali da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva za koje je prethodno potrebno predati zahtjev za obnovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!