GSV: Nadzori inspektora i dalje; Sindikati: Odgovor na poskupljenja jedino su veće mirovine i plaće

06.02.2023.

Zadnja izmjena 15:34

Autor: HRT

Sjednica GSV-a

Sjednica GSV-a

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Održana je 252. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Glavna tema bio je plan rada za ovu godinu koji se temelji na zakonodavnim aktivnostima Vlade. Osim toga komentiralo se nepravedno povećanje cijena nakon uvođenja eura te posljedice koje bi ono moglo imati.


- Što se tiče izvješća Carinske uprave i Državnog inspektorata, podnijeto je izvješće. Podatke možete naći na stranicama Državnog inspektorata o provedenim nadzorima i dobili smo informaciju da će se nadzori nastaviti i dalje, vezano uz nepoštovanje i Zakon o konverziji eura i Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, rekao je Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava.

- Ova godina mora biti godina erupcije sektorskog socijalnog dijaloga, koja se trebala dogoditi već davno. On mora podići na višu razinu ne samo pitanje materijalnih prava, nego i sve odnose između radnika i poslodavaca, što se može rješavati brže i fleksibilnije kroz sektorske kolektivne ugovore, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel na konferenciji za novinare nakon sjednice.

Dodao je kako Vlada ima obavezu izrade akcijskog plana do kraja iduće godine temeljem europske direktive o minimalnim plaćama, u cilju pokrivenosti Hrvatske s 80 posto sektorskih kolektivnih ugovora.

"Tresla se brda, nije se rodilo ništa"


Govoreći o podizanju cijena od 1. siječnja, rekao je kako su se najava ograničenja rasta cijena pokazale kao "tresla se brda, nije se rodilo ništa" i podsjetio na upozorenja da se u izvanrednim uvjetima ne može sve prepustiti tržištu.

- Bilo je za očekivati da će cijene porasti, a odgovor na to može biti samo povećanje mirovina i plaća. Zato je strateški interes sektorsko kolektivno pregovaranje, povećanje cijena rada i stvaranje balansa između visoke inflacije i pada standarda građana.

Događaji u Zagrebačkom holdingu su bili pokazna vježba kako će se ove godine sindikati postavljati, kako će ove godine radnici biti svjesni svoje moći. U Hrvatskoj štrajk više ne smije biti bauk već će postati pravilo ako ćemo i dalje voditi isprazne dijaloge koji nisu učinkoviti, poručio je Novosel.

- Štrajk je jedino sredstvo ako ne bude volje Vlade i poslodavaca u privatnom sektoru za povećanjem plaća i mirovina, a priče o (ne)moralnom povećanju cijena i crnim ili bijelim listama su isprazne, rekao je.

Upitan je li time zaprijetio općim ili serijom štrajkova, Novosel je odgovorio - sve je moguće, ali i priznao da su sindikalne akcije složenije i rizičnije u privatnim kompanijama nego u Holdingu.

Mišetić: Povećanje cijena nije u izravnoj vezi s uvođenjem eura


- S obzirom na činjenicu općeg pada inflacije u eurozoni, koja je u siječnju niža nego u prosincu, može se zaključiti da uvođenje eura nije u izravnoj vezi s povećanjem cijena. To pokazuju i podaci koje su iznijeli iz Državnog inspektorata te Porezne i Carinske uprave, izvijestio je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predsjednik GSV-a Ivan Mišetić.

Što se zakonodavnih aktivnosti, rekao je kako su razgovarali o 42 strateške teme i 168 zakona, odnosno mjera.

Upitan je li vrijeme za smanjivanje poreza s obzirom na dobre makroekonomske pokazatelje, podsjetio je da HUP godinama promovira sve što bi vodilo ka poreznom rasterećenju rada. No, to nije realno za očekivati, prije svega jer su nameti koji su vezani uz poreze na rad prihodi jedinica lokalne samouprave, pa bi prvo trebalo doći do njihove reforme. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!