Gubimo li utrku s karcinomima u Hrvatskoj?

19.02.2023.

10:05

Autor: HRT/A.S.

Anita Galić

Anita Galić

Foto: Ilustracija, HTV / Shutterstock, HRT

Gotovo sva istraživanja potvrđuju slične ili iste crne statistike, prema kojima svakoga dana u Hrvatskoj umre 30 osoba od karcinoma. Prema tome smo u samom vrhu crne europske statistike. 

Tu temu prokomentirala je gošća Anita Galić, voditeljica ''Health Huba'', inicijative za borbu protiv raka. 

- Činjenica je da u Hrvatskoj ima 170 tisuća onkoloških bolesnika, u jednoj godini imamo 25 tisuća novooboljelih i imamo strateški plan prema kojem bismo trebali raditi borbu protiv raka, rekla je Galić.

Health Hub, kaže, okuplja različite sudionike zdravstva, jedinstveni su u regiji, iako je to okupljanje mozgova svih stručnjaka za europskoj i globalnoj razini. 

- Forma Huba je da na neki način, adresiranjem najboljih praksi potakne Hrvatsku i hrvatske dionike da budu što složniji, da naše politike uvode, da postavimo konsenzus, koliko god se to činilo teško. U ovih godinu i pol dana napravili smo jako lijepe priče i s administracijom, zdravstvenom industrijom, akademskom zajednicom i to ćemo i nastaviti, rekla je.

Za borbu protiv karcinoma kaže da trebamo ulijevati samopouzdanje ljudima, koliko god to bilo teško.

- Mi imamo e-karton. Upravo zato što smo mala država, uspjeli smo povezati primarni sektor s bolničkim. U njega se može ući iz više razina zdravstvenog sustava i to je prilika da iskoristimo i sve one strategije za daljnje preglede, dodala je.

Istaknula je da će Hrvatski centar za personaliziranu onkologiju biti europskog karaktera.

- To su priče gdje mi pokazujemo svoje vodstvo i trebamo na pragu toga i početi provoditi strateške uvertire protiv raka, koji moram reći jedan najmoderniji u svijetu, izjavila je.

Edukacija


Što prije otkrijemo karcinom, veća je šansa za izliječenjem.

- S druge strane, više novca ostaje za inovativne terapije koje mogu promijeniti sam tijek bolesti, rekla je. 

Ističe da pitanje znanstvene pismenosti i preventivnih pregleda nije samo stvar države nego i nas pojedinaca. 

- Odlazak na preventivne ne treba izazivati strah, nego da to treba značiti puno više šansi za kvalitetniji život, rekla je Galić.

Ističe da trebamo jednostavnim jezikom građanima objašnjavati o bolesti i prevenciji raka. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!