Gudovac: Komemoracija u povodu 81. godišnjice ustaškog zločina nad Srbima

28.04.2022.

12:08

Autor: T.V./HRT/Hina

Gudovac: Komemoracija u povodu 81. godišnjice ustaškog zločina nad Srbima

Gudovac: Komemoracija u povodu 81. godišnjice ustaškog zločina nad Srbima

Foto: HTV / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Gudovac u četvrtak je komemoracijom odana počast žrtvama u povodu 81. godišnjice masovnog ustaškog zločina nad Srbima bjelovarskog kraja, koji je slijedio već 18 dana nakon proglašenja NDH 1941.

Pripadnici Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu ustaškog pukovnika i zapovjednika nadzorne službe tog režima Eugena Dide Kvaternika, dan prije uhitili su 200 stanovnika sela u okolici Bjelovara te ih sljedećeg jutra strijeljali u Gudovcu.

Na odavanju počasti žrtvama bili su, među ostalima, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušuć, bjelovarski gradonačenik Dario Hrebak, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, antifašističkih udruga te članovi obitelji i rodbina ubijenih. Prvi put na komemoraciji su sudjelovali i predstavnici braniteljske Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista.

Pusić je istaknuo kako je prije 30 do 40 godina mislio da se zločini poput ovoga više nikada neće dogoditi, ali da danas više nije tako siguran.

- Antifašističku ligu osnovali smo upravo kako bismo se suprotstavljali idejama i vrijednostima koje su obične ljude pretvarale u zločince, naglasio je.

- Revizionizmu ne smije biti mjesta i moramo jasno reći da su ove zločine počinili ustaše koji su bili Hrvati, istaknuo je umirovljeni general Luka Džanko, koji je u Bjelovaru 1994. vodio pripreme za Operaciju Bljesak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!