22:51 / 09.12.2020.

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik 3/IMS/HRT

Guglanje u Hrvatskoj: popis najtraženijih pojmova

-

-

Foto: - / -

Google je već godinama neizostavni dio svakodnevice za mnoge u svijetu. Odlično pokazuje trendove i opisuje stanje u društvu. I ove godine objavili su popis najtraženijih pojmova u više od 70 zemalja.
Google je već godinama neizostavni dio svakodnevice za mnoge u svijetu. Odlično pokazuje trendove i opisuje stanje u društvu. I ove godine objavili su popis najtraženijih pojmova u više od 70 zemalja.

U Hrvatskoj to su bili Kobe Bryant i Joe Biden, pretraživali su se recepti i nogometne utakmice, no sve to zasjenilo je ono zbog čega se strepjelo u cijelom svijetu.

Potres, američki i hrvatski izbori tri su najčešće pretraživana pojma na Googleu u kategoriji događaja, ali od pet do deset puta manje od ukupnog pobjednika - pojma "koronavirus". 

Svijet se okrenuo naglavačke - i u stvarnosti i na internetu. Nijedan od 10 najtraženijih pojmova prošle godine, ove nije pri vrhu.

Zatvoreni u kući, Hrvati su više nego ikad pretraživali recepte. Najčešće za kruh, palačinke i kavu Dalgona. Instalirale su se i aplikacije za online nastavu i sastanke.

I trgovine su se preselile na internet. Mnoge koje su ondje prisutne otprije, višestruko su povećale promet, a neke koje je na to natjerala pandemija, tako su spasile svoje poslovanje.

- Online trgovine koje su se pokrenule, ipak su nekakav ozbiljniji novac uložile u takve projekte. Definitivno ne razmišljaju kratkoročno, tako da će i dalje ulagati u online kampanje koje ipak donose nekakav profit koji je mjerljiv u odnosu na offline dio, govori Andrej Tonković, direktor marketinga digitalne agencije Arbona.

Ljudi su na Googleu najčešće postavljali pitanja koja počinju formulacijama zašto i kako. U svijetu ih je zanimalo zašto se bolest zove COVID-19, a u Hrvatskoj - kako napraviti kvasac i sredstvo za dezinfekciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!