Broj slučajeva zanemarivanja djeteta rapidno raste, što kaže zakon

06.04.2023.

09:31

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tomislav Gulan

Tomislav Gulan

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira datira iz 1977. godine i sankcije koje su u njemu propisane u smislu novčanih kazni, nisu se mijenjale do danas. MUP je najavio izmjene zakona i one su sada u javnoj raspravi, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Tomislav Gulan, pomoćnik načelnika Uprave za javni red i sigurnost, Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Zakon je izmijenjen 1990. godine kada su brisani neki članci koji su se odnosili na verbalni delikt. Tada je taj Zakon ušao u pravni poredak RH. Nakon toga 1994. godine Zakon je izmijenjen tako da su zbog inflacije hrvatski dinari pretvoreni u njemačke marke, naglasio je i dodao kako se Zakon nije mijenjao do 2023. godine kada je uveden euro.

'Tad uvedene sankcije danas nemaju smisla'


Što se tiče visini novih novčanih kazni, MUP ih je prepisao iz Zakona o suzbijanju diskriminacije koji je iz 2008. godine. Najviša predložena kazna za određeni set mjera je od 663-4 tisuće eura, govori.

Posebno se za svoje financije trebaju zabrinuti građani koji imaju maloljetnu djecu, jer ako njihovo dijete učini neki prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokaže se da je to posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja, također bi mogli platiti kaznu od 700 do 4000 eura.

Gulan naglašava kako se novim Zakonom neće promijeniti ni policijska ni sudska praksa. Promijenit će se, kako kaže, samo visina sankcija. Kako kaže, onaj koji je do sad bio prijavljen zbog takvog prekršaja, bit će i danas.

- U Kaznenom zakonu imamo članak 177, povreda djetetovih prava. Taj članak kaže da tko grubo zanemaruje prava djeteta i ne obavlja roditeljsku dužnost u smislu odgajanja, on će se kazniti kaznom zatvora od jedne do tri godine, rekao je.

Sve više slučajeva zanemarivanja djeteta


Dodaje kako u zadnjih 5 godina to kazneno djelo rapidno raste. Naglašava kako je "u javnosti krivo shvaćeno da će se nekoga prekršajno kažnjavati za 'loš odgoj'.

Gulan govori kako su predložene 3 grupe novih sankcija što se tiče prekršaja.

- Te su sankcije od 200-1000 eura, od 300-2000 eura i najviše sankcije su od 700-4000 eura, rekao je.

Na pitanje očekuje li se da će s novim sankcijama doći do smanjenja broja prekršaja, Gulan je rekao kako je to namjera novog Zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!