U Lici ogorčeni zbog 'mlakosti' stožera u borbi za zeleni status

07:00 / 26.07.2021.

Autor: Hrvoje Matejčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Plitvička jezera

Plitvička jezera

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Na Plitvičkim jezerima ove je godine znatno više stranih gostiju nego lani, ali i mnogo manje u odnosu na rekordnu 2019-tu. Ličko-senjska županija, ističu tamošnji turistički radnici, nepravedno je gurnuta u narančastu zonu iako ima vrlo malen broj novozaraženih, a danima ih čak i nema. Apeliraju na poštovanje, prema potrebi i pooštravanje mjera kako bi sezona što dulje trajala.


U resortu nedaleko od Plitvica gosti se osjećaju sigurno i zadovoljno.

- Imamo mali apartman, ovdje imamo sve od bazena do odlične hrane, a sad igramo minigolf, govori Karsten iz Njemačke.

Upozoravaju nas ovi gosti iz Njemačke na situaciju u Dalmaciji, na zabrinjavajuće iskustvo zbog nenošenja maski u nekim trgovinama ili mjestima gdje se okuplja više ljudi.

- U Zadru, na mjestima gdje se kupuje hrana i u trgovinama gdje se nisu poštovala ograničenja, rekao bih da se situacija može smatrati opasnom, naglašava Karsten.

Iako je ova godina u ovom resortu znatno bolja od lanjske i tek nešto slabija od rekordne 2019., upozoravaju da se sezona treba maksimalno produljiti pa ako treba i s oštrijim mjerama.

- Nije bitno samo donijeti mjere nego ih je potrebno kontrolirati i nadzirati. To je ono što mi želimo reći. Apeliramo prema stožerima da što više kontroliraju i nadziru, govori Damir Stanišić, direktor Plitvice Holiday Resorta, Grabovac.

Na Plitvicama uobičajene ljetne gužve, ali ni približno kao u zlatnim vremenima. Čekajući ta zlatna vremena investicije u okolici Plitvica nisu stale.

- Naši gosti koji dolaze na ovo područje još nisu krenuli na put. Dok avionski letovi budu učestaliji, onda će doći turizam. U našem mjestu još nije zaživio, naglašava Dario Pap, vlasnik pansiona Mrzlin grad, Vrelo Koreničko.

Mnogi koji žive od turizma u Lici ogorčeni su i na mlakost njihove turističke zajednice i stožera u borbi za zeleni status te regije zbog vrlo male, a često i nikakve prisutnosti zaraze.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!