Gužve na ulazu i izlazu iz Hrvatske

04.07.2020.

12:39

Autor: Jelena Šarić, Marko Percan/Dnevnik 1/Dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Prvi je srpanjski vikend. Pandemija je ostavila traga pa ove godine manje turista ulazi u Hrvatsku.
A od ponoći naša je zemlja na takozvanoj žutoj slovenskoj listi što znači strože preglede putnika koji idu prema Sloveniji. To je uzrokovalo i dulja čekanja na graničnim prijelazima.

Slovenija postrožila kontrolu na granici

Da se to izbjegne, od jučer su na cestovnim graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija otvoreni posebni trakovi za goste koji su najavljeni putem sustava Enter Croatia. Do danas je zaprimljeno više od 530 tisuća najava dolazaka za više od milijun 250 tisuća osoba. 

Na ulazu u Hrvatsku također gužve. Na graničnim prijelazima Rupa, Kaštel i Plovanija, u oba se smjera čekalo i do sat i pol. Iako je turista znatno manje nego prijašnjih godina, ni pandemija nije spriječila Austrijance, Nijemce i Slovence da i ove godine odmor provedu u našoj zemlji.Naša novinarka Jelena Šarić javila se s graničnog prijelaza Bregana. Prema onome što smo ovdje vidjeli, u Hrvatsku nam stižu Nijemci, Austrijanci i Slovenci, javila je Jelena Šarić.

- Dobili smo da se moramo vratiti s potvrdom gdje smo bili da ne bismo slučajno završili u karanteni. Očekujemo da se odmorimo i da nam bude lijepo, rekao nam je jedan turist iz Ljubljane.Čini se, rekla je Jelena Šarić, da turistička sezona ipak napreduje. U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 330.000 gostiju, a prema podacima iz lipnja ostvarena je trećina prometa u odnosu na lani. Kako je sezona počela, moglo bi se pretpostaviti da će očekivani pad noćenja i dolazaka biti ipak manji od najavljenih 70 posto.

A u suprotnom smjeru, dakle prema Sloveniji, veće su gužve. Od ponoći je Hrvatska na tzv. žutoj slovenskoj listi, što znači strože provjere putnika koji napuštaju našu zemlju.

Marko Percan javio je s graničnog prijelaza Kaštel da se na izlazak iz Hrvatske čeka otprilike jedan sat.Prema službenim podacima istarske policije od jučer u ponoć do danas u podne u Istru je ušlo 12.500 putnika, a izašlo otprilike 7.500.

Stavljanjem Hrvatske na žutu listu za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske ne mijenja se mnogo, mogu ući u Sloveniju bez dva tjedna karantene, rekao je Percan. Međutim, ako naši državljani žele ući u Sloveniju, na granici moraju pokazati negativan test na koronavirus ne stariji od 36 sati. Oni koji prolaze kroz Sloveniju tranzit moraju obaviti u roku od 12 sati, a mogu se zadržati samo na benzinskim crpkama.- Gužva je prevelika, imate samo jedan trak za izlazak. Trebalo bi ih biti nekoliko, rekao nam je jedan vozač.

- Dolazim u Hrvatsku već pet godina, dva puta godišnje, i uvijek su gužve, rekla je jedna putnica.

- Nismo očekivali ovakvu gužvu. Slovenija je postrožila mjere na granici, čekat ćemo satima, rekao je jedan putnik.

Na GP Rupa čeka se pak dulje od sata, a evo što su nam ondje rekli putnici:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!