Habijan: Frustrirana oporba podmeće; Grmoja: HDZ se od ove afere neće oporaviti

01.02.2023.

10:13

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Damir Habijan i Nikola Grmoja

Damir Habijan i Nikola Grmoja

Foto: HTV / HRT

Nakon afere Softver u kojoj se spominje tajanstveni AP, medijima se šire novi transkripti SMS-ova, ovaj put o zapošljavanju u Hrvatskim šumama. Premijer je poručio da je riječ o "ne-temama". Inkriminirani HDZ-ovi dužnosnici kažu da su SMS-ovi izvučeni iz konteksta i zlonamjerno interpretirani, ali ne opovrgavaju da postoje. Tko to podmeće HDZ-u i zašto?

Podsjetimo, tjednik Nacional objavio je poruke koje je, kako navode, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, kojeg USKOK sumnjiči u aferi Vjetroelektrane, među ostalim, razmjenjivao s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i aktualnim ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem. Objavili su i poruke koje su izmjenjivali Gordan Jandroković, Davor Filipović, koji je tad bio u Nadzornom odboru Hrvatskih šuma, te glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić s Jakupčićem. 

Tko to podmeće HDZ-u i zašto?


HDZ-ov zastupnik Damir Habijan rekao je da su se spomenute teme na dnevnom redu pojavile nakon što je izašla posljednja anketa koja pokazuje da je HDZ uvjerljivo najjača parlamentarna stranka. Uvjeren je da to izaziva frustracije kod oporbe što mu je, kako je istaknuo, razumljivo, ali ga istovremeno i žalosti jer Vlada radi svoj posao.

- Mislim da je u politici kao i životu tajming sve. Dobro pogledajte kada su te "ne-teme", kako je rekao predsjednik Vlade, došle na dnevni red. Dogodilo se prije desetak dana, kada je izašla zadnja anketa koja pokazuje iz mjeseca u mjesec da je HDZ uvjerljivo najjača parlamentarna stranka. To izaziva frustracije kod oporbe koja na sve moguće načine pokušava, već viđenim modusom operandi, traži političke poene, rekao je Habijan.

Rekao je kako je u ovom trenutku nemoguće utvrditi tko te informacije daje u novine.

- Ako se vodi sudski postupak, sve stranke tog postupka imaju pravo uvida u spise, naravno da postoji mogućnost da netko te dokumente pošalje u medije, kazao je.

Habijan je rekao da Vlada niže uspjehe, što oporbi smeta. Očekuje da će oporba pokazati konstruktivne prijedloge, no, kako je istaknuo, to se ne događa.

Grmoja: Ovo je afera od koje se HDZ neće oporaviti


- Ne znam koje ankete to HDZ-ovci prate. Sve rejting-agencije koje oni najviše plaćaju, iz državnog proračuna i državnih tvrtki,  pokazale su pad HDZ-a, a jedina politička opcija koja je imala rast jest Most, odgovorio je Mostov Nikola Grmoja.

- Ovo je toliko ponižavajuće za hrvatske građane da Habijan i sam premijer govore da oporba vadi ove teme. Što oni žele reći da oporba upravlja Uredom europskog javnog tužitelja ili DORH-om? Kako je oporba mogla doći do ovih poruka? Ne znam tko je te poruke plasirao, mi smo kao oporba reagirali. Da smo prešutjeli ovakava pogodovanja, namještanja natječaja i poslova u koje je upleten najuži krug premijerovih suradnika... ovo je afera od koje se HDZ neće oporaviti, poručio je Grmoja.

Grmoja je ponovio da HDZ pravi od građana budale opravdavajući aferu tvrdnjom da im oporba podmeće.

- Priznali su da su to autentične poruke i sad smo odjednom mi ti koji ih podmećemo. Ako poruke jesu autentične, imate ozbiljnu aferu iz koje se ne možete izvući, već pričate o uspjesima, poručio je Grmoja.

Habijan: Oporba stvara pritisak na pravosuđe


Habijan je rekao kako oporba stvara neviđeni pritisak na sve pravosudne institucije što je, kako je rekao, apsolutno neprihvatljivo.

- Ne možete prozivati neovisne i samostalne pravosudne institucije, vidimo kako kolega Grmoja preuzima ulogu istražitelja, tužitelja i suca. To u uređenoj demokratskoj državi ne bi trebalo proći, istaknuo je Habijan.

Rekao je kako nema dojam da pravosuđe šuti.

- Stalno imamo tezu da HDZ drži šape na pravosuđu, a  u praksi se pokazuje upravo suprotno. Mi samo govorimo neka pravosuđe radi svoj posao.

Grmoja: DORH u ovom slučaju treba postupati


Most je inicirao dolazak glavne državne odvjetnice u Sabor, dobio je potporu oporbe. Grmoja je rekao da žele odgovore na pitanja.

- Nisam vršio nikakav pritisak na institucije, samo tvrdim ono što tvrde i profesori kaznenog prava gdje kažu da na temelju ovakvih poruka DORH treba postupati. Ovo je isti slučaj kao s bivšim ministrima Aldrovićem i Horvatom, bivšim potpredsjednikom Vlade Miloševićem. Ako je protiv njih pokrenut kazneni postupak i podignuta optužnica, isto se mora dogoditi Miliću, Katičiću i ostalima uključenima u ovu priču, poručio je Grmoja.

- Dobro je da javnost vidi o kakvoj opasnoj osobi se radi, koja nema problem javno oklevetati bilo koga bez ijednog dokaza. Uzalud im to sve, odgovorio je Habijan.

Grmoja je na kraju poručio da ga se vladajući očito boje, i to s razlogom.

- Za njih sam sigurno opasan, zaključio je.

Gostovanje saborskih zastupnika pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!