HAC: Manje vozila na autocestama, ali više naplaćene cestarine

14.08.2023.

Zadnja izmjena 12:07

Autor: T.V./HRT/Hina

Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda prošlo nešto malo manje vozila nego u usporedivom lanjskom vikendu, dok je od cestarine naplaćeno 5 posto više ili 7,1 milijun eura (bez PDV-a), izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.

Ukupno je po HAC-ovim autocestama proteklog vikenda, 11. do 13. kolovoza, prometovalo nešto malo više od 1,04 milijuna vozila, što je za oko 15 tisuća vozila ili 1,4 posto manje nego u istom vikendu prošle godine.

Naplaćena cestarina od 7,1 milijun eura (bez PDV-a) u ovogodišnjem je vikendu bila za 5 posto ili za oko 350 tisuća eura viša nego u istom prošlogodišnjem, podaci su HAC-a.


Dubrovački turistički rezultati na razini prošlogodišnjih


Prometom su zadovoljni i u Zračnoj luci Dubrovnik. koja je letovima povezana s više od 75 odredišta. Iz dubrovačke zračne luke se javio Vicko Dragojević koji je rekao kako u Dubrovnik dolaze gosti iz čitave Europe i svijeta.

- Dubrovačka zračna luka je okosnica dubrovačkog turizma, kad "zakašlje" dubrovačka zračna luka cijeli dubrovački turizam se trese. To je zato što devet od deset dubrovačkih gostiju dolazi upravo zračnim putem. I prošla godina 2022., koja je u čitavoj Hrvatskoj na razini mitske 2019., u Dubrovniku nije dostignuta upravo zbog nedostatka zračnih veza u predsezoni i do kraja godine se nije uspio ostvariti jednaki broj dolazaka i noćenja kao i u 2019. Od početka godine do danas, u odnosu na prošlu godinu, Dubrovnik bilježi 23 posto više dolazaka, 11 posto više noćenja i to može zahvaliti upravo zračnom prometu, odnosno dobroj predsezoni. Srpanj i kolovoz su na razinu prošlogodišnjih rezultata uz par postotaka gore ili dolje tako da možemo reći da je ovo ljeto u Dubrovniku - prosječno, javio je Dragojević.  

HTZ: Turistički pokazatelji slični kao na isti dan prošle godine


Prema posljednjim podacima Hrvatske turističke zajednice u zemlji je trenutačno oko milijun 50 tisuća turista od kojih 914 tisuća stranih.

Najviše je gostiju iz Njemačke, zatim Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

U HTZ-u kažu da su pokazatelji slični kao na isti dan prošle godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!