21:12 / 19.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Hajdi Begović Marijani Bijelić: Zašto koristite naš skup, organizrajte svoj

-

-

Foto: - / -

U Temi dana ugostili smo glavnu koordinatoricu Inicijative "Hod za život" Hajdi Begović te Marijanu Bijelić iz Platforme za reproduktivna prava.
I danas na djelu u Hrvatskoj sukob svjetonazora, zbog čega je i policija odlučila intervenirati. Hod za život u Zagrebu, Splitu i Rijeci poručio je da sva ljudska prava počinju začećem, dok su protuprosvjednici tražili zaštitu prava žena na izbor da same odlučuju o svom tijelu.

Sve to u svjetlu činjenice da je Ustavni sud naložio da novi zakon o pobačaju Sabor mora donijeti do veljače iduće godine.

U Temi dana ugostili smo glavnu koordinatoricu Inicijative "Hod za život" Hajdi Begović te Marijanu Bijelić iz Platforme za reproduktivna prava. 

Hajdi Begović izjavila je kako joj nisu jasne poruke iz Platforme te da joj je žao što u medijima njihovih nekoliko prosvjednika dobiju puno više prostora nego 15 do 20 tisuća građana iz Hoda za život. Kaže kako nema ništa protiv njih, svatko može raditi što hoće. Samo ne vidim zašto uvijek koriste naše skupove za svoje poruke. Zašto se sami ne organiziraju?, upitala je Begović.

Bijelić je podsjetila kako su na 8. mart organizirali paradu za reproduktivna prava žena. Ali imamo potrebu i danas reagirati, izjavila je Bijelić.

Begović opovrgava kako svojim porukama ženama uskraćuju pravo izbora. Sa današnjih skupova slali smo afirmativne poruke. Mi hodamo za život, ne hodamo protiv pobačaja. Ono što je bitno je da žene saznaju da djetetu kuca srce već sa 18 danom  trudnoće, izjavila je Begović.

Na pitanje hoće li se Platforma za reproduktivna prava žena uključiti u raspravu o pobačaju, Bijelić je rekla kako bi se trebalo pitati sve udruge koje se bave nasiljem nad ženama i pravima žena. O tome nikako ne bi smjele odlučivati organizacije u kojima je hijerarhija isključivo muška i u kojima žene zapravo nemaju pravo glasa, istaknula je Bijelić.

Na ovu izjavu Begović je burno reagirala rekavši da nisu nikakvi fašisti kao što ih se danas s transparenata protuprosvjednika nazivalo. I ne znam kakve veze ima fašizam i nasilje nad ženama s pravom na život nerođenog djeteta, naglasila je Begović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!