13:56 / 06.07.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Hajduković: Radi se o diskriminaciji koja će imati sudski epilog

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković

Foto: Studio 4 / HRT

Gostujući u emisiji Studio 4 HTV-a saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković komentirao je uvjetovanje Vladinih potpora cijepljenjem, o čemu se posljednjih dana govori u medijima.


- Radi se o eklatantnoj diskriminaciji koja će, ako se vlada na to odluči, imati sudski epilog - što pred Ustavim sudom, što pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, rekao je.

- Vlada bi trebala educirati ljude, više razgovarati i zagovarati cijepljenje. Nažalost ta kampanja ne daje rezultat, a zašto je tome tako treba vidjeti. Dovoljan poticaj, ako to nije zdravstvena motivacija, je da ćemo vjerojatno kao i druge zemlje EU-a s Covid potvrdom se moći vratiti na staro normalno.

Za sutra je najavljen sastanak sa predstavnicima sindikata i poslodavaca. Na pitanje može li se pronaći neki zakonodavni okvir Hajduković je rekao da može u smislu da su svi jednaki, ali su neki jednakiji od drugih.

- To ne može držati vodu. Ne možete nekima dati, a nekima ne. Ili svima ili nikome. 

Osvrnuo se i na izjave ministra Tomislava Ćorića.

- Ono što sam iščitao između redaka, ministar je ohrabrio poslodavce da prijete svojim zaposlenicima da se cijepe i da ih time uvjetuju. To je nedopustivo i to se ne smije dogoditi, istaknuo je.

Prijedlog zabrane rada nedjeljom

Osvrnuo se i na prijedlog zabrane rada nedjeljom.

- Hrvatska je turistička zemlja i tako se trebamo i ponašati. Ako radnik želi raditi nedjeljom uz kompenzaciju, ne vidim zašto bi se nekome to priječilo ili zabranjivalo. Opet imamo kriterije svi jednaki, ali neki su jednakiji od drugih. Nekima se nešto tolerira, a nekima ne, rekao je istaknuvši da nitko ne priča o zaposlenicima na benzinskim postajama koji rade i nedjeljom i blagdanom. 

Povorka ponosa

U subotu je u Zagrebu održana 20. Povorka ponosa. Sama povorka prošla je bez većih incidenata, no izgredi su uslijedili poslije.

- Poanta same povorke je pokazati sugrađanima da LGBT osobe nisu fantomi niti babaroge, već njihovi susjedi, prijatelji, rođaci. Poruke su tolerancije, slavljenje slobode, različitosti, ali i isticanje činjenica da različitosti nisu nešto što nas slabi nego nas čini jačima, rekao je Hajduković dodavši kako je po prvi puta sudjelovao i gradonačelnik, što je kako je rekao, dobra poruka.

Osvrnuo se i na izjave kolega iz Mosta.

- Mi smo javne osobe i moramo paziti što i kako govorimo. Nitko nam ne brani, ali moramo paziti. Određene poruke se moraju drugačije obličiti. Ne smiju biti huškačke, pozivati na nasilje i stavovi se mogu iznijeti, ali na primjeren način. Napadi koji su se dogodili nakon povorke su posljedica loše poruke, poruke mržnje i netrpeljivosti koja stavlja LGBT osobe u rang s pedofilima što apsolutno nije primjereno, niti je istina, naglasio je.

Stanje u SDP-u

Komentirao je i stanje u svojoj stranci

- Činjenica je da nam je rejting u padu, ali treba uzeti u obzir da je Možemo! u naponu i da vlada jedan 'medeni mjesec' između javnosti i Možemo! i vidjet ćemo do kad će to trajati. Vjerujem da SDP ima prepoznatljivost jasne dosljedne politike i ljude koji će povjerenje glasača povratiti. I prije smo imali uspone i padove i vjerujem da će tako biti i sada.

Za predsjednika SDP-a Peđu Grbina rekao je da svoj posao radi najbolje što zna i može.

- Vrijeme će pokazati koliko će biti uspješan, a uspješan će biti ukoliko bude znao okupiti ljude oko sebe, one koji znaju i mogu. Imamo tri godine bez izbora i puno toga je na njemu, da sam okupi, usmjeri i da počnemo davati sve od sebe da Hrvatsku pokrenemo u pravom smjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!