08:41 / 27.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Hajduković: Prvo smo trebali misliti na hrvatske interese

-

-

Foto: - / -

O tome kako se u raskoraku našla vanjska politika Pantovčaka i Banskih dvora u Studiju 4 govorio je Domagoj Hajduković iz SDP-a.
Hrvatska je odlučila uskratiti gostoprimstvo jednom akreditiranom ruskom diplomatu u Zagrebu kao čin solidarnosti s Britanijom koja Rusiju optužuje za napad nervnim otrovom na dvostrukog špijuna. Unatoč tomu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće povući poziv ruskom predsjedniku Putinu koji uskoro treba posjetiti Hrvatsku. Je li Hrvatska trebala slijediti politiku EU-a, kako se u raskoraku našla vanjska politika Pantovčaka i Banskih dvora. O tome je u Studiju 4 govorio Domagoj Hajduković iz SDP-a.

Rekao je da se ovakve i slične situacije u pravilu nisu događale i točno se zna procedura ako se sumnja na uporabu kemijskog oružja. "S druge strane, Hrvatska je u ovom trenutku u najosjetljivijem položaju što se tiče hrvatsko-ruskih odnosa koje smo nakon dugo vremena počeli intenzivirati i zatopljavati. Ovo dolazi u najnezgodniji trenutak za Hrvatsku i mislim da smo svakako trebali dvaput razmisliti o tome koji su interesi Hrvatske u ovome svemu, kakvu poruku šaljemo Moskvi i kakav na kraju odgovor možemo očekivati", rekao je.

"Hrvatska je poput Slovenije mogla to ne učiniti. Mislim da posljedica za Hrvatsku unutar EU-a ne bi bilo. Što se tiče samog NATO-a, Hrvatska je više puta dokazala da smo predana članica NATO-a i EU-a, hrvatski vojnici su raspoređeni u baze NATO-a i u Poljskoj i Litvi - što je također nešto zbog čega Rusija nije bila najsretnija. Nitko ne može dovoditi u pitanje predanost našim saveznicima. S druge strane, baš zato što ne postoji jedna sveobuhvatna vanjska politika EU-a, nego je to prepušteno pojedinim državama članicama, mislim da smo trebali imati prije svega hrvatski interes", naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!