Hajduković: HDZ-ov "Projekt Slavonija" je farsa

14.03.2023.

Zadnja izmjena 12:39

Autor: Hina/podnevni Dnevnik/HTV/HRT

Domagoj Hajduković o Projektu Slavonija na HDZ-ov način

Domagoj Hajduković o Projektu Slavonija na HDZ-ov način

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

 Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković upozorio je u utorak na poskupljenja vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vinkovcima poručivši kako je HDZ-ov "Projekt Slavonija" farsa i PR projekt kojim uvjeravaju građane da ni sami ne znaju koliko dobro žive.

Hajduković je u Saboru na konferenciji za novinare na temu "Projekt Slavonija na HDZ-ov način upozorio da cijene gotovo svih artikala u maloprodaji divljaju dok vlada tamo gdje može intervenirati to radi jako selektivno.

Podsjetivši da zbog intervencije ministra gospodarstva Davora Filipovića neće doći do poskupljenja vode u Gradu Zagrebu rekao je kako je HDZ voljan takve poteze povlačiti samo tamo gdje ne obnaša izvršnu vlast na lokalnoj razini.

Kao primjer je naveo Vukovarsko-srijemskoj županiju i Grad Vinkovce, gdje je od nastanka moderne Hrvatske na vlasti HDZ, u kojima je u sveopćoj tišini i bez rasprave na Gradskom vijeću došlo je do "malih korekcija cijena vodoopskrbe u veljači ove godine.

- Fiksna naknada poskupila je s 1,45 eura na 2,77 eura, u prijevodu čak 90 posto. Isporuka vode tj. vodoopskrba je bila 0,56 eura po kubnom metru, a sada je 0,73 eura što je poskupljenje od 31 posto, upozorio je Hajduković.

Dodao je i kako to nije jedino poskupljenje jer je prije nekoliko mjeseci u Vinkovcima poskupjelo i parkiranje za 50 posto.

- Valjda zbog rata u Ukrajini jer je Ukrajina najveći izvoznik parkinga u Vinkovcima ili možda zbog još jedne u nizu HDZ-ovih korekcija, rekao je.

Pozvao je premijera Andreja Plenkovića, ministre Maria Banožića i Davora Filipovića da, kako su to napravili u Zagrebu, reagiraju i za građane Vinkovaca i okolnih općina.

- Dok ne budete jednako tretirali sve građane, dok ne budete jednako štitili i Zagrepčane i Vinkovčane i Vrgorčane, dok ne prestanete podizati Potemkinova sela na istoku Hrvatske i zaista se ne počnete brinuti za standard građana u Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu i kvalitetu njihova života, do tada će vaš "Projekt Slavonija" biti farsa i još jedan u nizu HDZ-ovih PR projekata u maniri najvještijih spin doktora dok uvjeravate građane da ni sami ne znaju koliko dobro žive, poručio je.

"Helikopterski novac za mjere pomoći građanima i gospodarstvu"


Hajduković je, na novinarski upit vezano uz predložene mjere pomoći građanima i gospodarstvu, rekao da će taj paket vjerojatno isto biti 'helikopterski novac' - bacimo novac pa će valjda doći u ruke onima kojima treba.

- Vjerojatno neće biti fokusiran, vjerojatno će ostaviti puno rupa i vjerojatno neće doći do onih kojima je najpotrebnije, kazao je.

Suradnja s SDP-om ne dolazi u obzir

Upitan s kim će Socijaldemokrati na predstojeće izbore, Hajduković je rekao da razgovaraju s više stranaka i istaknutih nacionalnih i lokalnih pojedinaca ali nije želio iznositi detalje. Potvrdio je da neće koalirati s SDP-om "dok ima sadašnje vodstvo koje je pokazalo da je nedemokratsko, nema viziju i sve je samo ne demokratsko i socijalno". Također, kaže, neće koalirati niti s HDZ-om s kojim nemaju zajedničke vrijednosti.

- Ne dolazi u obzir s ovim vodstvom jer je pokazalo da je nedemokratsko, da nema viziju, da je vrlo rigidno, da je sve samo ne demokratsko i socijalno. Zbog toga, SDP da, u SDP-u ima vrlo časnih ljudi koji su još ostali, ali s ovim je vodstvom nemoguće surađivati. Da jest, onda ne bi odlazili iz SDP-a, rekao je Hajduković. 

Zamoljen za komentar činjenice da se njihovoj stranci priključio bivši sindikalist Vilim Ribič, odgovorio je da Socijaldemokrati stalno dobivaju pojačanja bilo u iskusnim novim ljudima ili u mladima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!