Hajduković: Zlorabitelje konverzije na euro na listu srama

03.06.2022.

13:26

Autor: Hina/A.P.C.

Domagoj Hajduković, predsjednik Odbora za europske poslove

Domagoj Hajduković, predsjednik Odbora za europske poslove

Foto: HTV / HRT

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) najavio je da će sljedeći tjedan na sjednicu Odbora za europske poslove pozvati guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi razmotrili prelazak na euro. Vladu je Hajduković pozvao da napravi svojevrsnu listu srama onih koji budu zlorabili konverziju kuna u eure.

- Pokrećem nekoliko inicijativa prema HNB-u i Vladi. Prva će biti sjednica Odbora za europske poslove sljedeći tjedan s točkom Izvješća o konvergenciji na koju će biti pozvani guverner Boris Vujčić i predstavnici Ministarstva financija te Europske komisije kako bi dobili sva izvješća koja tište poduzetnike i građane, najavio je Domagoj Hajduković, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove.


Pozvao je Vladu da napravi, kako je rekao "name & shame" listu na kojoj će se vidjeti sve nepravilnosti, varalice, malverzacije, kako bi se građani mogli informirati o tome tko zlorabi konverziju kuna u eure.


Hajduković je pozvao Vladu da objavi sve jednokratne troškove konverzije na euro, direktne i indirektne, kako bi poduzetnici i građani znali koliko ih to košta i kako se pripremiti.


- Uvođenje nove valute nije zafrkancija, krajnje je vrijeme da to shvatimo vrlo ozbiljno, da se dobro pripremimo, a ne da nas moguće nepravilnosti i malverzacije zateknu i to prelomi preko leđa građana, istaknuo je Hajduković.


Istaknuo je kako su poskupljenja već sada očita, a inflatorni udar bit će povećan i konverzijom u euro, što se dogodilo u svakoj državi koja je prelazila na euro.


- Zabrinut sam što Vlada olako shvaća konverziju, posebno u ovim teškim vremenima. Nijedna država nije prelazila na euro u ovako nesigurnim vremenima rata, energetske krize, poremećaja u opskrbi hranom. To moramo ozbiljno shvatiti baš da bi minimalizirali taj udar koji će proizvesti euro, upozorio je Hajduković.


Smatra kako bi, da bi se amortizirao taj udar, Vlada morala razmatrati mogućnost smanjenja PDV-a i trošarina jer će trgovci, poučeni negativnim iskustvom, povećavati marže, a mjere koje Vlada provodi neće dati željene rezultate. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!