HAK: Sutra očekujemo veliku seobu naroda

03.08.2018.

11:58

Autor: HRT

default error photo
Gužve su se polako počele stvarati na cestama. Ovo je još jedan turistički vikend u nizu, mnogima tradicionalan početak godišnjeg odmora.
Gužve su se polako počele stvarati na cestama. Ovo je još jedan turistički vikend u nizu, mnogima tradicionalan početak godišnjeg odmora. U prvoj polovici kolovoza nižu se i blagdani. Tu je i ferragosto pa se na istarskim cestama očekuju velike gužve. Jutros na naplatnoj postaji Lučko nije bilo dužih čekanja.

Gužve su na našim prometnicima, osobito na onima prema istoku, ali i prema moru, rekla je Irena Čačić iz HAK-a. Trenutno je malo pojačan promet na ulasku u Zagreb, najduža čekanja na graničnim prijelazima i to prema Srbiji, na Bajakovu (2 sata) i prema Tovarniku (2,5 sata). U HAK-u apeliraju na sve na malo strpljenja i razumijevanja, posebice kod Lipovice gdje se zbog prometne nesreće vozi jednim trakom.

Sutra nas čeka jedan dinamičan dan. Gužvi će sigurno biti u smjeru mora, dodala je.

Danas će već u popodnevnim satima jačati promet u smjeru mora, posebice u Lučkom gdje će se na ulazak na autocestu čekati neko vrijeme pa će se otežano voziti od Zagreba do Karlovca te Bosiljeva, gdje se autocesta račva prema Rijeci i Splitu. Sutra također, s tim da će se na zagrebačkoj zaobilaznici stvarati kolone iz smjera Jankomira tj. Buzina.

Sutra očekujemo jednu veliku seobu naroda iz svih smjerova Lijepe Naše i svima želimo da se naoružaju strpljenjem.

MUP upozorava: dio vozača ne poštuje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Praćenjem prometa u turističkoj sezoni kroz dugi niz godina, narednih dana predstoji nam jedan od prometno najopterećenijih vikenda pa se na cestama očekuju velike gužve, posebice na autocestama A-1, A-2 i A-6, državnim cestama DC-1 i DC-8 koje vode prema morskim destinacijama, odnosno autocesti A-3 kao glavnom tranzitnom pravcu kroz Republiku Hrvatsku, objavila je policija.

Praćenjem prometnih tokova posljednjih nekoliko vikenda uočena je pojava formiranja većih kolona na autocesti A-1, posebice dionici Zagreb – Bosiljevo, iako na samoj dionici nije bilo prometnih nesreća. Navedene prometne gužve nastale su jer jedan dio vozača ne poštuje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na način da su se bezrazložno sporo kretali lijevom prometnom trakom, što je rezultiralo stvaranjem više kilometarskih kolona.

Stoga, ovom prilikom policija upozorava vozače na sljedeće odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

Autocestom se vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 500 kuna.

Na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku.

Na autocesti vozač ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, kretati se na način da ne drži potreban razmak, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 2.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!