Ekipa HRT-a put željenoga mora

19.08.2023.

Zadnja izmjena 19:46

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/Hina/HRT/R.S./P.F.

Vrhunac turističke sezone bliži se kraju. I ovoga je vikenda na svim važnijim cestama bio pojačan promet i u smjeru mora i prema unutrašnjosti. Ipak, na naplatnim postajama čekalo se znatno kraće nego prošlih vikenda. A kako je bilo duž same autoceste te što kažu oni koji su na odmor tek krenuli, a što oni koji se s njega vraćaju, provjerila je ekipa HRT-a.

Uz tisuće turista na put prema toliko željenom moru krenula je i ekipa HRT-a. Kroz naplatnu postaju prolazi za samo nekoliko minuta, a mislili su da će izgubiti mnogo više vremena.

Nakon 10-ak minuta vožnje automobila HRT-a dolazi do prvog čepa pred Karlovcem. Kreće se u koloni u pokretu i tako usporeno sve do Bosiljeva. 

Tu se odvajaju putnici za Dalmaciju i oni za Istru pa se promet djelomično rasterećuje i može se voziti normalnom brzinom sve do odredišta u Lici.

Od Zagreba do odmorišta iza Tunela Male Kapele za 130 kilometara ekipi HRT-a trebalo 1 sat i 40 minuta, a prosječna brzina kojom su se kretali iznosila je 60 km/h.

Na odmorištu dugi redovi za hranu, piće, a posebno za gorivo.  Nakon kratke stanke, turisti uzbuđeni nastavljaju put prema obali, a ekipa HRT-a ih, uz želje da se dobro provedu, ostavlja i kreće natrag za Zagreb te u njega stiže relativno brzo.

Ranije tijekom prijepodneva:

Lucija Judnić za HTV izvijestila je kako je promet pojačan u smjeru mora, ali više u smjeru unutrašnjosti. Veća kolona od osam kilometara stvorila se između čvora Gospić i Perušić, a trenutno pred naplatnom postajom u smjeru Zagreba, kolona na Lučkom duga je dva kilometra. 

- Prošle godine put je trajao mnogo dulje. Mislim da smo sada čekali petnaestak minuta, rekao je turist. 


- Dobro je bilo, moglo se proći, nismo dugo čekali, tridesetak minuta za ulazak na autocestu, istaknula je turistica. 

Jadrolinija obara rekorde


Od jutros pojačan je promet i u trajektnim lukama. Čak 87 tisuća putnika i 18 tisuća vozila proći će ovog vikenda kroz splitsku trajektnu luku. 

- Vrlo smo zadovoljni brojkama. Na razini Jadrolinije od početka godine do polovice kolovoza prevezli smo preko 7 milijuna putnika i preko 2 milijuna vozila, 4 posto više u odnosu na prošlu godinu. Prešli smo 2019. godinu, rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica splitske Jadrolinije.

Marco Polo stigao je s preko 700 putnika. Večeras u 21 sat vraća se preko tisuća putnika.

- Sada će biti period s naglaskom na više odlazaka s otoka prema kopnu. Raste pritisak u Supetru, ide izvanredna linija prema Supetru. Očekujemo da će biti potrebna još koja, uz 14 redovnih dnevnih linija koje imamo. Očekujemo pritisak cijeli vikend, rekla je Ivulić.

- Maksimalno se trudimo. Naši pomorci od jutra do mraka ulažu nadljudske napore. Zajedno s Lučkom upravom, koncesionarom za slaganje vozila, policijom, trudimo se da ukracaj i iskrcaj prođe što brže i bezbolnije, da putnici stignu na svoje destinacije, poručila je koordinatorica splitske Jadrolinije.

Odlične brojke i u splitskoj zračnoj luci.

- 210 zrakoplova u ovih dva dana i oko 50.000 putnika. U odnosu na prethodne vikende, ovo je sada ipak jedan malo manji broj, ali i dalje je visoki intenzitet. Brojke su odlične. Očekujemo da ćemo u kolovozu isto preći brojku iz 2019., a tu godinu smatramo referentno najboljom u povijesti zračnog luka, rekao je za Hrvatski radio Mate Melvan, splitska zračna luka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!