08:14 / 03.12.2020.

Autor: Hina

HAK: Zimski uvjeti na većini cesta, ledena kiša i poledica

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicomiz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji te obrnuto.
Poledica, ledena kiša i zimski uvjeti na većini su cesta u unutrašnjosti, osobito u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog aktualnih zabrana koje uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Bosiljevo II i Maslenica te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji te obrnuto.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama Like, dijela Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, u Gorskom kotaru i Hrvatsko primorju.

Zbog jakog vjetra na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava, prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza do 15. prosinca 2020.

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU-a ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU-a trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na COVID testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza.

Iznimka su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.
Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti granicu u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test.

Više o odluci na poveznici:
https://www.koronavirus.hr/privremena-zabrana-i-ogranicenje-prelaska-preko-granicnih-prijelaza-rh/73...

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu. Od 1. rujna otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye.

U prekidu su trajektne linije: Drvenik - Sućuraj, Makarska - Sumartin, katamaranske linije: Vis - Split, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Jelsa - Bol - Split; brodske linije: Korčula - Orebić, Dubrovnik - Koločep - Lopud - Suđurađ i Mali Lošinj - Unije - Susak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!