14:23 / 18.03.2020.

Autor: HINA/HRT

HALMED: Kronični bolesnici mogu nastaviti liječenje iburofenom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je kako trenutno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen uslijed eventualne zaraze koronavirusom prekinu svoje liječenje, što je posebno važno za pacijente s kroničnim bolestima.
Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je  kako trenutno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen uslijed eventualne zaraze koronavirusom prekinu svoje liječenje, što je posebno važno za pacijente s kroničnim bolestima.

To je, priopćili su iz HALMED-a, posebice važno za bolesnike koji primjenjuju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove u liječenju kroničnih bolesti.

Dodaju da je Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti, a koje propituju može li primjena nesteroidnih protutupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj koronavirusa, no trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje koronavirusa.

Navode i kako EMA pomno prati daljnji razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke o ovom pitanju.

Iz HALMED-a poručuju kako se pacijenti koji imaju pitanja u vezi primjene lijeka trebaju obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Ističu kako je ibuprofen odobren kao lijek za liječenje boli u većini država članica EU te kao lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) u nekim državama. Također se koristi  za liječenje artritisa i reumatskih stanja.

Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s koronavirusom, dodaju, pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protutupalne lijekove.

U informacijama o lijeku navedeni su podaci o djelotvornosti primjene određenog lijeka i mogućim nuspojavama, koji se trebaju uzeti u obzir zajedno s nacionalnim smjernicama za liječenje koje većinom preporučuju paracetamol kao prvu terapijsku opciju kod boli ili povišene tjelesne temperature.

U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće razdoblje.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i započelo je u svibnju 2019. ocjenu podataka o nesteroidnim protuupalnim lijekovima ibuprofenu i ketoprofenu slijedom ankete koju je provela Francuska agencija za lijekove (ANSM).

Anketa sugerira dao primjena tih lijekova dovodi do pogoršanja vodenih kozica i nekih bakterijskih infekcija. Informacije o lijeku velikog broja ovih lijekova otprije sadrže upozorenje kako njihov protuupalni učinak može prekriti simptome pogoršanja infekcija. PRAC analizira dostupne podatke kako bi utvrdio jesu li potrebne dodatne mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!