15:14 / 06.12.2018.

Autor: HRT

HANFA i Marić odbacili pogodovanje ministrovoj sestri

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić demantirao bje ilo kakva pogodovanja u slučaju imenovanja njegove sestre. I HANFA je to odbacila u priopćenju.
Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je demantirao bilo kakva pogodovanja u slučaju imenovanja njegove sestre Ljiljane Orlovac na direktorsko mjestio u Hanfi i poručio kako je spreman odstupiti s mjesta ministra financija ako se utvrdi da je napravio nešto pogrešno.

Nakon sjednice Vlade u Karlovcu Marić je komentirao informaciju da je njegova sestra postala nova direktorica Sektora za superviziju osiguranja u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa), koja istražuje i je li bilo trgovanja povlaštenim informacijama u vrijeme dok se pisao "lex Agrokor".

Istaknuo je kako njegova sestra ima sve potrebne kvalifikacije i iskustvo za radno mjesto na koje je imenovana te uputio novinare da za sve druge informacije pitaju Hanfu.

Marić kaže da je njegova sestra još '95. bila direktorica u Adriatic osiguranju, a u Hanfu je došla 2010. na mjesto zamjenice direktora.

S više od 20 godina iskustva u osiguranju, istaknuo je, ona je imenovana na mjesto direktorice, a ne u Upravno vijeće, gdje su čelni ljudi Hanfe. "Ovo je mjesto ispod toga, i to za sektor osiguranja u kojemu je ona cijeli život", rekao je.

Novinarima je još jednom rekao da je najbolje pitati u Hanfi je li ona kvalificirana i dovoljno dobra za taj posao, ako nije neka ju u Hanfi razriješe.

"Ako je to razlog da odem s mjesta ministra financija, isti čas odlazim. Ako stvorite pritisak da zbog toga moram otići, isti čas odlazim", poručio je Marić.

HANFA: Neosnovane i neutemeljene špekulacije o sestri ministra financija

Zbog, kako ističu u HANFI, neosnovanih i neutemeljenih špekulacija, izdali su priopćenje o sestri ministra Marića. Iz HANFE su priopćili da je glavni kriterij pri izboru njihovih kadrova stručnost i sposobnost, a o rodbinskim ili drugim osobnim vezama nisu, niti bi trebali biti informirani.

Odbacuju sve insinuacije da bi, u slučaju imenovanja sestre ministra financija, njihove dugogodišnje zaposlenice, na mjesto direktorice Sektora za superviziju osiguranja, moglo biti sukoba interesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!