Hanfina provjera: 8 zaposlenika nije prijavilo trgovanje vrijednosnim papirima

14:45 / 10.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Predsjednik Hanfe Ante Žigman

Predsjednik Hanfe Ante Žigman

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hanfa je u petak izvijestila da je završila prvu fazu provjere trgovanja dionicama i obveznicama kod svojih zaposlenika, a rezultati pokazuju da nema nepravilnosti kod sadašnjeg rukovodstva, dok je kod osam ostalih zaposlenika utvrđeno da nisu prijavili trgovanje vrijednosnim papirima.

Provjera i reakcija Hanfe dolazi nakon pisanja portala Index, u kojem se tvrdi da je 89 od svih zaposlenika ili 53 aktivna zaposlenika Hanfe zbog trgovanja vrijednosnim papirima kršilo Zakon o tržištu kapitala.


Iz Hanfe su podsjetili da od 2008. godine, kako je i propisano Zakonom o tržištu kapitala, vode listu zaposlenika i njihovih prijavljenih transakcija, a zaposlenici su dosad u tih 14 godina Hanfi prijavili više od tisuću različitih transakcija.


- Na temelju dosadašnjih provjera Hanfine evidencijske liste, za dva zaposlenika propisane su disciplinske mjere, jedan je postupak još u tijeku. U tom pogledu, Hanfa postupa prema zakonu, kontinuirano i odgovorno, istaknuli su.


Budući da se zbog pisanja portala Index javno stječe dojam da ukupno postoji gotovo dvostruko više transakcija od prijavljenih, kao i da je gotovo svaki treći trenutačni zaposlenik kršio zakone, Hanfa je uvidom u podatke Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) pokrenula dodatnu provjeru trgovanja.


- Naime, u novinarskoj istrazi nisu navedeni izvori podataka niti koliko oni mogu zbog tajnosti biti točni, pouzdani kao i ispravno protumačeni. Provedena analiza ukazuje kako podaci koje koristi portal Index ne dolaze iz javnih izvora već iz interne baze SKDD-a koja osim transakcija kupnje i prodaje sadrži i druga preknjiženja tehničke prirode poput registracije dionica, promjene skrbništva, raznih korporativnih akcija i slično. Time se značajno uvećava broj knjiženja na osobnim računima investitora i stvara lažna slika o broju transakcija, ustvrdili su.


Više od 97 posto sadašnjih zaposlenika nije se ogriješilo u zakonske odredbe


Kako su istaknuli, prva faza rezultata provjere pokazuje da kod cjelokupnog sadašnjeg rukovodstva Hanfe od formiranja liste zaposlenika nije bilo nedozvoljenih i neprijavljenih transakcija, to jest stjecanja i otpuštanja vrijednosnih papira. Index pak tvrdi, napomenuli su iz Hanfe, da je takvog trgovanja bilo kod sedam osoba na odgovornim pozicijama.


Neprijavljene transakcije pronađene su pak kod osam ostalih zaposlenika, a ne kod 53 trenutna zaposlenika kako tvrdi Index, piše između ostalog u reakciji Hanfe, iz koje su napomenuli da je u tijeku pregled transakcija svih bivših zaposlenika Hanfe i to isključivo u razdoblju rada u toj instituciji.


U skladu s internim podacima, ali i u suradnji s drugim institucijama, Hanfa će što prije izvršiti provjeru je li bilo nedopuštenih i neprijavljenih trgovanja kod članova zajedničkih kućanstava zaposlenika Hanfe, dodali su.


- No, prema stavku 4 članka 404. Zakona o tržištu kapitala, takvu informaciju zaposlenik treba prijaviti odmah po saznanju takve transakcije. Također, postoje i mogući slučajevi kada supružnici više nisu članovi zajedničkog kućanstva. U tom smislu, kao i zbog prethodno spomenutih netočnih interpretacija Indexa o transakcijama zaposlenika, novinarske navode o 33 pronađene osobe zajedničkog kućanstva nije moguće automatski prihvatiti kao egzaktnu činjenicu, napisali su iz Hanfe.


Podsjetili su kako je Upravno vijeće Hanfe 14. travnja 2022. godine na temelju europskih smjernica donijelo novi pravilnik kojim se zaposlenicima zabranjuje kupovina korporativnih vrijednosnih papira, a do tog datuma zaposlenicima Hanfe nije bilo zabranjeno kupovati vrijednosne papire niti su oni za to morali tražiti odobrenje, već su po članku 404. Zakona o tržištu kapitala trebali u roku od sedam dana od transakcije obavijestiti nadležnu službu u Hanfe.


Rezultati već sada ukazuju na to da se više od 97 posto sadašnjih zaposlenika nije ogriješilo u zakonske odredbe, dok njih više od 80 posto uopće nije ulagalo u vrijednosne papire, ističu iz Hanfe.


Dodali su i da će o rezultatima cjelokupne provjere, kada se dovrši, Hanfa odmah obavijestiti mjerodavna pravosudna tijela, Hrvatski sabor, Vladu RH i Ministarstvo financija te medije i širu javnost. Također, Hanfa je i kontaktirala DORH te se stavila na raspolaganje za sve dodatne informacije tijekom trajanja istrage. I Državni ured za reviziju će istražiti sustav vođenja i praćenja evidencije transakcija zaposlenika i postupanje Hanfe prema Zakonu o tržištu kapitala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!