Hanžek: Govorimo o još dvije godine da bi većina stambenog fonda bila riješena

19.12.2022.

15:47

Autor: HRT/R.S.

Izgradnja stanova na Banovini

Izgradnja stanova na Banovini

Foto: HTV / HRT

Nakon gotovo pune dvije godine od potresa 6 obitelji napokon je ušlo u zamjenske obiteljske kuće na razrušenoj Banovini. Kako teče obnova, na kojim se projektima sve radi i kada bi sve trebalo biti gotovo, odgovore ima Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.


15. prosinca Gordan Hanžek obišao je gradilišta višestambenih zgrada u Glini i Petrinji te završene obiteljske kuće gdje je simbolično predao nove objekte stradalim obiteljima.


- U ovom trenutku imamo gradilište u Glini, 4 zgrade, u Topuskom 2, u Petrinji 8 zgrada. Sada imamo pripreme još u Gvozdu za 2 zgrade, 3 u Glini i jednu u Dvoru koje su u visokoj fazi,  za HRT rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.


- Radi se o 308 stanova, tih 308 stanova je predviđeno za stradale u potresu koje dijelimo u dvije kategorije, stradalnike koji su živjeli u stanovima u državnom vlasništvu na tom području i one stradalnike koji su u privatnom vlasništvu i čiji su stanovi stradali na ovim mjestima, dodao je. 


Gradnja po najvišim standardima 


Zgrade se grade prema najvišim standardima. 


- Kvaliteta je na najvišem nivou, to su stanovi s podnim grijanjem, aluminijskom stolarijom. To je Europa prepoznala kvalitetu života na tom području i ulaže u podizanje kvalitete, kazao je Hanžek. 


- Sve kuće koje obnavljamo, svi stanovi i zgrade koje obnavljamo i gradimo apsolutno su usklađene sa svim novim propisima s Eurokodom 8 i apsolutno su sigurne od potresa, dodao je. 


Nepovoljno vrijeme tipično za studeni i prosinac ne ide u prilog građevinskim radovima, ali radovi se nastavljaju i dalje. 


- Ako govorimo o obiteljskim kućama, 103 živa gradilišta imamo danas s tih 6 kuća. 97 živih gradilišta, 9 obiteljskih kuća je u najvišoj fazi gotovosti i u ovim danima koji slijede očekuje se završetak radova, rekao je Hanžek.


Završetak obnove za dvije godine


Sljedeće dovršena kuće očekuju se u siječnju i veljači, a cijela obnova trebala bi biti gotova u naredne 2 godine. 


- Danas govorimo o još dvije godine da bi većina stambenog fonda bila riješena, istaknuo je Hanžek.


Pravo na stan određuje se u interakciji s jedinicama lokalne samouprave. Svaki taj stan se radi za jedan namjenski stan koji je Republika Hrvatska prije imala u vlasništvu, navodi Hanžek. 


- Cijeli program vodimo s jedinicama lokalne samouprave koje najbolje poznaju koji su stradalnici s pozitivnom odlukom, to s prvenstvenom stradalnici koji danas žive u kontejnerskim naseljima kada govorimo o Glini i Petrinji, kazao je Hanžek.


- Veliki dio smo projektno obradili, 67 posto ukupnih zahtjeva, a 36 posto je dovršeno, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!