11:40 / 10.08.2018.

Autor: D.M./HRT

Havarija u luci Ploče, upitna isporuka nafte

Ilustracija, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ilustracija, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog havarije tankera brodovi i dalje ne mogu pristajati u pločanskoj luci. Tanker pod zastavom Maršalovih Otoka, koji je prevozio oko 27 tisuća kubičnih metara nafte, udario je prije pet dana u pristanište.
Zbog havarije tankera brodovi i dalje ne mogu pristajati u pločanskoj luci. Tanker pod zastavom Maršalovih Otoka, koji je prevozio oko 27 tisuća kubičnih metara nafte, udario je prije pet dana u pristanište te su u moru završili dio doka i aparatura za iskrcavanje nafte i plina. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i nisu za upotrebu.

Iz Ine su priopćili kako se opskrba tržišta odvija redovno iz ostalih Ininih skladišta. Naftom i derivatima iz luke Ploče ponajviše se opskrbljuju susjedne države Bosna i Hercegovina i Crna Gora. U opskrbi bi moglo biti problema jer su kod većine distributera na području luke zalihe pri kraju. Goriva će zasigurno biti i na jugu Hrvatske jer se većina benzinskih crpki na tom području opskrbljuje u Solinu.Dok se šteta na pristaništu ne sanira, za opskrbu naftom najvjerojatnije će se iskoristiti kapaciteti splitske luke. "Oštećenja koja su nastala su znatna. U ovom trenutku poduzimamo sve moguće radnje kako bi se utvrdio stupanj oštećenja i tražimo eventualno moguće alternative koje bi, do potpune sanacije veza omogućile promet tekućih tereta preko luke Ploče" ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur."Inspekcija lučke kapetanije odmah je zatražila dolazak na brod nadležnog klasifikacijskog društva i oni su nakon podvodnog ronjenja i kompletnog pregleda broda utvrdili da nema većih oštećenja. Nakon toga smo mi brod uputili na sidrište luke Ploče gdje se nalazi i do sada" rekao je kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić.Tanker "STI Poplar", koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a koji je prevozio oko 27.000 m3 nafte, udario je prije pet dana u pristanište u luci Ploče, uništivši dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Oštećeni su i cijevi i uređaji za iskrcaj nafte te nisu za upotrebu. Oštećeni tanker izvučen je na sidrište, a nafta nije iscurila.

Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milijunima eura. Istragu nesreće provode Lučka kapetanija i inspekcije Ministarstva pomorstva. Tek nakon završetka istrage slijedi popravak doka, no ne zna se koliko bi sanacija mogla trajati.
Zbog uništenog doka u luku Ploče ne mogu pristati ni drugi brodovi. Nastalu štetu, prema međunarodnom pravu, morat će nadoknaditi brodarska kompanija "STI Poplar". Sud je brodu izrekao mjeru zabrane isplovljavanja dok god ne polože novac za naknadu štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!