HAZU obnavlja Palaču Priester, prvu od osam nekretnina stradalih u potresu

15.07.2022.

12:58

Autor: I.B./Hina

Zgrada HAZU-a

Zgrada HAZU-a

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Palača Priester, prva je od ukupno osam nekretnina i sedam zbirki pokretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj započinju radovi konstrukcijske obnove nakon potresa 2020. godine, priopćeno je iz HAZU.

Planirani početak radova i otvaranje gradilišta predviđeni su za sredinu kolovoza 2022. godine, a planirani rok dovršetka radova za ožujak 2023. godine.

Vrijednost radova za konstrukcijsku obnovu Palače Priester iznosi 14,8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 18,5 milijuna kuna s PDV-om.

U travnju 2021. godine HAZU i Ministarstvo kulture i medija potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava i osigurana su sredstva za projekt Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače Priester, Trg J. J. Strossmayera 2, Zagreb, koji je financiran sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) u iznosu od 22.3 milijuna kuna.

Hrvatska akademija provela je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu Palače Priester koja je financirana sredstvima iz FSEU u iznosu od 930 tisuća kuna bez PDV-a i vlastitim sredstvima u iznosu od 100 tisuća kn te su se stekli uvjeti za provođenje postupka nabave za izvedbu radova.

Palača Priester upisana je u Registar kulturnih dobara RH na Listi zaštićenih kulturnih dobara, a u potresu 22. ožujka 2020. pretrpjela je znatna oštećenja. U njoj su se nalazili Arhiv HAZU te Odsjek za povijest i Odsjek za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne znanosti HAZU.

Dio projekta obnove Palače Priester, i to onaj koji se odnosi na konstrukcijsku obnovu, bit će financiran sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, a Hrvatska akademija morat će posredovanjem drugih izvora financiranja financirati dio projekta koji se odnosi na energetsku obnovu te dio projekta koji se odnosi na ostatak cjelovite obnove.

Hrvatska akademija i TEH-Gradnja sklapaju okvirni sporazum na temelju kojeg će se sklopiti tri pojedinačna ugovora o javnoj nabavi radova za svaki dio gradnje. Obnova Palače Priester izvodi se prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila Zajednica ponuditelja (tvrtka Core i Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Vidmar), čiji je glavni projektant.

Javno potpisivanje okvirnog sporazuma vezanog uz početak radova na obnovi Palače Priester održat će se u utorak, 19. srpnja 2022. godine, priopćeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!