10:39 / 06.02.2018.

Autor: HRT

HAZU riješio prijepore u vezi s kurikulumom hrvatskog jezika

-

-

Foto: - / -

Prijedlozi HAZU-a odnose se, uz ostalo, na popis znanstvenih i stručnih djela na temelju kojih je kurikulum izrađen te je dano nekoliko sugestija vezano uz broj sati.
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak jučer je sa svojom pomoćnicom Lidijom Kralj na videokonferenciji predstavila recenziju hrvatskoga jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Stručnoj radnoj skupini za kurikulum hrvatskoga jezika. Dogovoreno je da se u roku od dva tjedna dokument doradi sukladno određenim prijedlozima HAZU-a kako bi sve bilo spremno za uključivanje ovog kurikuluma u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koja počinje na jesen u 60-ak škola. 

Za početak zahvaljujem stručnjacima iz Stručne radne skupine te Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti na radu i doprinosu. Kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazala je da ideološki prijepori nestanu onog trena kada svi dionici procesa u prvi plan stave sadržaj reforme. Pozivam sve političke stranke da se ugledaju na ovaj pozitivni primjer suradnje i da u prvi plan, umjesto ideoloških rovova i besmislenih svađa, stave upravo sadržaj javnih politika, istaknula je ministrica Divjak.

Prijedlozi HAZU-a odnose se, uz ostalo, na popis znanstvenih i stručnih djela na temelju kojih je kurikulum izrađen te je dano nekoliko sugestija vezano uz broj sati u pojedinim obrazovnim razdobljima koji će biti posvećen jeziku, odnosno književnosti, komunikacijskim kompetencijama i medijskoj kulturi. Također, zajedničko stajalište SRS-a i HAZU-a je kako predmet hrvatski jezik zaslužuje veću satnicu u sklopu nastave, na što će Ministarstvo znanosti i obrazovanja posebno obratiti pozornost u bližoj budućnosti.

Vrdoljak: Kad je pravi sadržaj na stolu, nestaju razlozi za podjele

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo što su konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskog jezika, kazavši kako razlike i razlozi za podjele nestaju kad je pravi sadržaj na stolu. "Danas je jako važan i jako dobar dan za Hrvatsku, jer donosi potpuno novu atmosferu u naše društvo - atmosferu suradnje na dobro svih, a posebice naše djece. Kada je pravi sadržaj na stolu, kao u ovom slučaju, razlike i razlozi za podjele nestaju. Ovime obrazovna reforma dobiva svoj konačni oblik i već sada mijenja Hrvatsku nabolje, rekao je Vrdoljak, a prenosi stranački Ured za odnose s medijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!