14:48 / 13.10.2018.

Autor: V.K./Hina

HBK: Gotovi nastavni materijali iz vjeronauka za "Školu za život"

Fotografija:Patrik Macek/PIXSELL

Fotografija:Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na plenarnom 57. zasjedanju HBK,biskupi su izviješteni da su načinjeni svi nastavni materijali iz vjeronauka za eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koje je zahtijevalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Na plenarnom 57. zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Zagrebu od 9. do 11. listopada, posebna pozornost bila je posvećena nekim vjeronaučnim i katehetskim pitanjima i biskupi su izviješteni da su načinjeni svi nastavni materijali iz vjeronauka za eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koje je zahtijevalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Svi potrebni nastavni materijali iz vjeronauka načinjeni su u tiskanoj i u digitalnoj formi za eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme u 74 osnovne i srednje škole, odnosno za projekt Škola za život, a proces izrade udžbeničkih materijala pratio je rad na metodičkim priručnicima koji bi trebali biti završeni do početka studenoga.

U tijeku je i edukacija u virtualnim učionicama vjeroučitelja koji sudjeluju u reformskom procesu, stoji u priopćenju o zasjedanju HBK pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.

Biskupi su definirali pojedinosti svojega pohoda Ad limina koji će se dogoditi od 12. do 17. studenoga.

Predviđeno je da se biskupi tijekom prvoga dana pohoda susretnu s papom Franjom. Potom će pohoditi pojedine Kongregacije, Vijeća i Urede Svete Stolice kao i rimske bazilike te Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje će slaviti euharistijska slavlja.

Istaknuto je kako će idućem trogodišnjem ciklusu obiteljskog pastorala naglasak biti stavljen na starije osobe, međugeneracijsku solidarnost te poslanje baka i djedova.

Na kraju zasjedanja, 11. listopada, članovi HBK susreli su se s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom koji se na poziv predsjednika HBK nalazi u posjetu Hrvatskoj.

U srdačnom i otvorenom razgovoru biskupi su s vatikanskim gostom razmijenili mišljenja o aktualnim prilikama i izazovima s kojima se susreće Katolička crkva kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.

Nakon umirovljenja hvarskog biskupa Slobodana Štambuka za novog predsjednika Vijeća HBK za misije imenovan je krčki biskup Ivica Petanjak. Za predsjednika Vijeća HBK za migrante imenovan je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Produžen je mandat predsjedniku Vijeća HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i predsjedniku Vijeća za život i obitelj dubrovačkom biskupu Mati Uziniću.

Obnovljen je mandat i pročelniku Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral dr. Anti Crnčeviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!