16:21 / 24.01.2018.

Autor: HRT

HC-u jamstvo za kredit od 45 mil. €; za ZL Split zaduženje od 300 mil. kn

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je i Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati dala koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra kako bi se u tom nacionalnom parku na 19 lokacija postavila ukupno 223 sidrena mjesta.
Vlada je odobrila i dala državno jamstvo Hrvatskim cestama za revolving kredit u iznosu od 45 milijuna eura za financiranje obrtnih sredstava, a odobrila je i Zračnoj luci Split zaduženje u iznosu od 300 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju putničkog terminala. 

Hrvatskim cestama odobreno je zaduženje kod Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb. Za taj je revolving kredit Vlada dala i državno jamstvo.

Kamatna stopa na taj kredit je tromjesečni Euribor plus marža od 1,10% (ako je Euribor negativan, onda se uzima nula kao referenta stopa), naknada za neiskorištena sredstva je 0,10%, a jednokratna naknada 30.000 kn. Radi se o revolving kreditu za učinkovitije upravljanje likvidnošću Hrvatskih cesta, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, objašnjavajući uz ostalo kako je ta tvrtka trenutačno u procesu djelomičnog refinanciranja dugova.

Zračnoj luci Split odobreno zaduženje kod HBOR-a za iznos od 300 mil. kn

Zračnoj luci Split odobreno je zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), bez državnog jamstva, za iznos od 300 milijuna kuna, za projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala, čija je ukupna vrijednost 450 milijuna kuna. Tim projektom, koji obuhvaća proširenje putničke zgrade na tri etaže, njezina površina će se povećati za više od 35.000 m2, čime će se povećati kapacitet terminala na 2500 putnika, a godišnje će moći primiti 3,5 milijuna putnika. Radovi uključuju i izgradnju novoga parkirališta, koje će imati i autobusni terminal, a planira se i izgradnja nove automatizirane sortirnice za prtljagu, i sl.

Završetak radova planiran je za kraj srpnja 2019. godine, rekao je Butković, dodajući da je Zračna luka Split s investicijom započela 2016. godine i do sada je u njega uložila oko 65 milijuna kuna vlastitih sredstava. 

Zračna luka Split prošle je godine nastavila s izvrsnim prometnim i financijskim rezultatima, istaknuo je ministar, uz podatak kako je lanjski promet nešto više od 2,8 milijuna putnika povećan za 23% u odnosu na 2016. godinu.

Zračna luka Split kod HBOR-a će se zadužiti uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5%godišnje, a uz zadužnicu i mjenice instrument osiguranja je i zasnivanje založnog prava na određenim nekretninama u vlasništvu splitske Zračne luke. 

NP Kornati koncesija za 223 sidrena mjesta 

Vlada je Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati dala koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra kako bi se u tom nacionalnom parku na 19 lokacija postavila ukupno 223 sidrena mjesta.

Osnovna svrha koncesije je zaštita okoliša, a ne gospodarsko korištenje. Također, Javna ustanova Nacionalni park Kornati neće smjeti naplaćivati korištenje sidrišta pa je koncesijska naknada određena u iznosu od jedne kune po metru četvornom zauzete površine pomorskog dobra odnosno 415,4 tisuće kuna godišnje, objasnio je Butković. 

Vlada se suglasila i s izmjenom odluke o koncesiji na pomorskom dobru za izgradnju i korištenje plaže Kostabela u Rijeci, čime se produljuje rok za izgradnju i dostavu uporabne dozvole s 24 na 48 mjeseci. U tom se roku očekuje dovršetak izgradnje započete u listopadu prošle godine.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!