15:48 / 28.03.2022.

Autor: Hina/HRT

HCK: Za izbjegle iz Ukrajine prikupljeno 1,8 milijuna kuna

HCK - humanitarnu pomoć za izbjegle iz Ukrajine

HCK - humanitarnu pomoć za izbjegle iz Ukrajine

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

 Hrvatski Crveni križ (HCK) priopćio je u ponedjeljak da je za izbjeglice iz Ukrajine smještene u Hrvatskoj dosad prikupio više od 1,8 milijuna kuna za nabavu proizvoda izvan uobičajene humanitarne pomoći poput medicinske prehrane, posteljine, obuće i sl., a koju trenutno prima njih 3279.

Putem žiro računa prikupljeno je više od 1,7 milijuna kuna, gotovo 95 tisuća kuna putem donatorskog telefona, a taj novac prvenstveno se troši za pomoć izbjeglicama u nabavi proizvoda koji nisu dio uobičajene humanitarne pomoći.


Iz HCK ističu kako i dalje prikupljaju i materijalnu pomoć, a svi oni koji žele donirati, popis proizvoda mogu pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr. Donacije se mogu odnijeti u najbliže društvo Crvenoga križa.


Službi traženja prijavilo se 6187 osoba


Navode i da se njihovoj službi traženja, na aktivnostima u obnavljanju obiteljskih veza, dosad prijavilo 6187 osoba iz Ukrajine, riječ je uglavnom o ženama i djeci smještenima u prihvatnim, kolektivnim i privatnim pojedinačnim smještajima diljem Hrvatske, a među njima je i 1539 djece do tri godine starosti.


Pomoć Crvenoga križa u obliku prehrambenih, higijenskih i dječjih paketa trenutno u Hrvatskoj prima 3279 osoba, odnosno sve one raseljene osobe koji su navele da im je potrebna pomoć.


Ostala pomoć za izbjegle iz Ukrajine


Uz humanitarnu pomoć, Crveni križ im osigurava i psihosocijalnu podršku, kao i pomoć pri integraciji i to kod upisa u školu, ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, u učenju hrvatskog jezika i slično.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!