21:03 / 11.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

HDD: Natječaj za eurokovanicu pod drukčijim uvjetima od prvog predstavlja problem

 Ira Payer

Ira Payer

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) upozorilo je da najavljeni novi raspis samo jednog segmenta natječaja za izbor idejnog i izvedbenog rješenja eurokovanice s naličjem kune, pod potencijalno drugačijim uvjetima od prvotno raspisanog natječaja, predstavlja ozbiljan problem jer dovodi u pitanje razinu profesionalnosti i odnos provoditelja natječaja prema svim prijavljenim i nagrađenim radovima u ostalim kategorijama.

Iz Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) su 8. veljače uputili pismo Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) u kojem pozdravljaju želju da se pronađe izlaz iz nezavidne situacije nastale objavom rezultata natječaja za hrvatsku kovanicu eura, istaknuvši da HDD i dalje smatra da je jedino kvalitetno, stručno i odgovorno rješenje raspis novog natječaja za sve hrvatske kovanice eura, a ne samo za one s motivom kune.


Nakon što je Stjepan Pranjković, autor dizajna motiva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" za naličje eurokovanice od jednog eura povukao sporno rješenje prvonagrađenog rada te sumnji u autentičnost nekih drugih rješenja izraženih u brojnim medijskim napisima, jasno je kako ne samo da je problematičan način provedbe i vrednovanja radova, na što su iz HDD-a ranije upozoravali, nego je i cjelokupni natječajni postupak nepovratno kompromitiran, navode u priopćenju.


Najavljeni novi raspis samo jednog segmenta natječaja pod potencijalno drugačijim uvjetima od prvotno raspisanog natječaja, predstavlja ozbiljan problem jer ponovno dovodi u pitanje razinu profesionalnosti i odnos provoditelja natječaja prema svim prijavljenim i nagrađenim radovima u ostalim kategorijama, odnosno likovnim rješenjima za motive glagoljice, geografske karte Republike Hrvatske te Nikole Tesle, upozoravaju iz HDD-a. 


Kako tvrde, potpuno je neregularno da sudionici ponovljenog natječaja za motiv kune budu u drugačijoj poziciji u odnosu na sudionike prvog natječaja, jer će se u novom natječaju tražiti izvedbeno rješenje u kojemu prijavitelji trebaju predati i trodimenzionalni model kovanice, dok su sudionici prvog natječaja bili dužni prijaviti samo grafički prikaz, a profesionalna pomoć medaljara i prilagodbe rješenja osigurana im je od strane naručitelja nakon odabira nagrađenih rješenja, kako stoji u uvjetima natječaja. Iz HDD-a tvrde i da raspisivanje natječaja samo za motiv kune uz izmijenjene uvjete natječaja nije u skladu s pozitivnom praksom provođenja natječaja za dizajn.


Kada se govori o koncipiranju i oblikovanju motiva kovanice, smatraju da je to jedan od zahtjevnijih zadataka jer obuhvaća predstavljanje nacionalne simbolike na čitak, suvisao i estetski jedinstven način na seriji vrlo malih predmeta koji će biti u opticaju u čitavoj eurozoni te je zaista važno da tome pristupe profesionalci koji su dorasli rješavanju tog zadatka, ali i ocjenjivanju rješenja. Upravo zato HDD inzistira na aktivnom uključivanju struke, odnosno strukovnih organizacija, u raspisivanju i provođenju natječaja.


Podsjećaju i da su HNB-u 10. veljače uputili dopis te su istog dana pozvani na sastanak s predstavnicima HNB-a. Na tom sastanku su sudjelovale predsjednica HDD-a Maša Milovac i predstavnica HDD-a u Komisiji za izbor hrvatske kovanice eura Ira Payer, a ispred HNB-a viceguvernerka Ivana Jakir Bajo i viceguverner Bojan Fras. Na tom sastanku su predstavnice HDD-a iznijele prijedlog konkretnih koraka, uključujući natječajnu metodu, tijek natječaja i vremenski okvir.


Predstavnici HNB-a, kako navode, nisu prihvatili prijedlog te je nedvosmisleno rečeno kako HNB namjerava nastaviti s natječajem onako kako je najavljeno, bez prihvaćanja bilo kakvih sugestija HDD-a ili neke druge strukovne organizacije. 


Umjesto toga, kažu iz HDD-a, ponovno im je ponuđeno sudjelovanje njihove predstavnice u komisiji koja će ocjenjivati rješenja pristigla na ponovljeni natječaj, no odbili su daljnje sudjelovanje u tom procesu. Kako kažu, pristanak na nastavak sudjelovanja u takvom natječaju bio bi kompromitirajući za HDD, ponižavajući za dizajnersku zajednicu i neodgovoran prema građanima i društvu u cjelini.


Žalosti ih i način na koji HNB percipira ulogu struke u proceduri natječaja, a što je vidljivo u izjavama za medije u kojima tvrde da ako u Komisiji za odabir imate predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva, on zastupa interese dizajnera. 


Hrvatsko dizajnersko društvo okuplja profesionalne dizajnere iz cijele Hrvatske, koji su ujedno i građani Hrvatske koji svojim stručnim doprinosom znaju i žele unaprijediti identitet i prezentaciju Hrvatske na svjetskoj razini, i to dokazuju dugi niz godina svojim radom i rezultatima.


- Ne možemo se složiti s time da sudjelovanjem u ovakvim javnim procesima zastupamo isključivo partikularne interese članova i držimo da je takav stav HNB-a krajnje neprimjeren, budući da je sporni natječaj bio upravo natječaj za dizajn kovanica. Samim time je nejasno zašto ne žele prihvatiti stručnu pomoć dizajnera već ih diskreditirati u ovom cijelom postupku", ističu u priopćenju te napominju da članovi Komisije za odabir likovnog rješenja, pa tako ni njihova predstavnica, nisu ni na koji način honorirani za svoj rad na natječaju, za razliku od vanjskih suradnika Komisije za novac koji su, kako saznaju iz medija, primali honorare na mjesečnoj bazi tijekom čitavog procesa.


HDD-u su se svojim kritikama i javno izraženim nezadovoljstvom načinom provođenja natječaja pridružili Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zadar (HDLU Zadar), Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split (HULU Split), Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) te Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, ističu u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!