18:46 / 21.04.2022.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

HDPZ: Pomilovanje Perkovića i Mustača čavao u lijes hrvatske težnje za pravdom

Josip Perković i Zdravko Mustač

Josip Perković i Zdravko Mustač

Foto: Boris Ščitar/Vecernji list / PIXSELL

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) smatra da bi prihvaćanje molbe za pomilovanje bivših jugoslavenskih i hrvatskih obavještajaca Zdravka Mustača i Josipa Perkovića simbolično predstavljalo posljednji čavao u lijes hrvatske težnje za postignućem pravde. 

U priopćenju od četvrtka, koje je potpisao predsjednik HDPZ-a Marko Grubišić, ocjenjuje se da je "odgovornost ta dva stupa jugoslavenskoga komunističkog režima najmanje dvostruka - u tome što su pomogli uspostavu i održanje jugoslavenske komunističke okupacije Hrvatske te što su izravno sudjelovali u ubojstvima, progonima i 'hapšenjima' hrvatskih rodoljuba sve do 1990."

- Ubojstvo zbog kojeg su presuđeni, po riječima sudca Manfreda Daustera na 'posebno podmukao i gnusan' način potvrđuje i slika kojom su plašili i nas u lepoglavskom zatvoru 1983., s porukom da smo mi koji smo osuđeni kao hrvatski politički zatvorenici još dobro prošli, jer smo 'samo' u zatvoru, a nismo završili kao Đureković, napominje HDPZ.

Naglašava kako Mustać i Perković pred sudom nisu pomogli da se rasvijetli način funkcioniranja jugoslavenskoga ubilačkoga stroja, koji je bio modus operandi u provođenju državnog terorizma, te da se nisu nikada pokajali zbog djela za koje su osuđeni. Takvim ponašanjem, ocjenjuje, oni su ponovno izabrali stranu, i to stranu na kojoj ne stoji većina hrvatskog naroda.

HDPZ smatra kako je potpis nekoliko generala opravdano izazvao čuđenje, ali nažalost za mnoge i zgražanje. Ocjenjuje kako je režiser vrlo lukavo potpise iskamčio u predblagdansko vrijeme Uskrsa. HDPZ izražava zgražanje nad tezom da su njih dvojica među najzaslužnijima za stvaranje samostalne hrvatske države. Ta teza je samo naizgled jeftina doskočica kojom se hoće pružiti alibi aktualnom predsjedniku Republike da dovrši pothvat zasnovan operacijom lex Perković, dodaje HDPZ. Ta teza je, smatra HDPZ, u stvarnosti neusporedivo opasnija, jer je u njezinu korijenu zapravo poruka da su komunistička partija i njezin obavještajno-represivni aparat pravi tvorci hrvatske države.

- Ta drska podvala pljuska je u lice stotinama hrvatskih naraštaja koji su se borili i ginuli za hrvatsku slobodu i državnu neovisnost, ističe HDPZ i dodaje kako je ona pljuska desecima, pa i stotinama tisuća Hrvata koji su zbog borbe za te vrijednosti u 20. stoljeću pobijeni, raseljeni diljem svijeta ili su čamili u jugoslavenskim tamnicama.

HDPZ je udruga koja od 1990. okuplja najveći broj Hrvata koji su zbog svojih nacionalnih i vjerskih uvjerenja doživjeli strahovite progone i zlostavljanja te u zatvorima proveli ukupno desetke tisuća godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!