12:47 / 07.12.2020.

Autor: HRT/Hina

HDZ neće podržati osnivanje istražnog povjerenstva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saboski tjedan započeo je raspravom o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu.
Sabor je raspravio oporbenu inicijativu o osnivanju povjerenstva koje bi istražilo eventualna ometanja i nedopušten utjecaj vlasti na neovisne istrage i na procesuiranje slučajeva korupcije, a vladajući HDZ je ocijenio da je postavljana preširoko i neće je podržati.

Inicijativa 40 oporbenih zastupnika potaknuto je nedavnom "aferom Janaf". HDZ-ov zastupnik Dražen Bošnjaković, reagirajući na oporbene tvrdnje, rekao je kako se HDZ nema čega bojati te da se sustav ne gradi istražnim povjerenstvima. Podsjetio je na niz HDZ-ovih inicijativa kao i na donošenje izmjena Kaznenog zakona te zakona o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, pravo na pristup informacijama i drugo.

U Saboru o Hrvatima u BiH

Zastupnici saborske većine pohvalili su Vladine napore da zaštiti interese Hrvata u BiH te ocijenili kako bi bez pomoći Hrvatske njihova situacija bila lošija, no iz oporbe su rezervirani prema tim tvrdnjama.

Da nema pomoći Hrvatske, situacija bi bila lošija. Pomoć je potrebna jer se Hrvatima krše osnovna ljudska prava, pa i ono na vlastiti dom i život u vlastitom rodnom kraju, kazala je u Marijana Petir (NZ) ističući da Hrvati moraju imati mogućnost povratka u svoj dom, TV program na hrvatskom jeziku, moraju sami moći birati svoje političke predstavnike.

I Zdravka Bušić (HDZ) je rekla kako je proteklih desetljeća bilo odluka koje su Hrvate diskriminirale u odnosu na druga dva naroda, iako su po ustavnom okviru u BiH oni konstitutivan narod. Ta nepravda, kaže, još uvijek traje i najbolje se ogleda kroz nametanje člana Predsjedništva BiH koji, iako formalno predstavnik Hrvata, nije izabran voljom hrvatskoga naroda.

U saborskoj raspravi o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, vladajući su istaknuli kako izvješće o provedbi potvrđuje da je Hrvatska sa svoje strane puno napravila, ali da predstoji još puno posla.
Iz izvješća se vidi da Vlada ulaže puno napora da zaštiti interese Hrvata, hvala Vladi i premijeru što su prekinuli šutnju. Vladina briga daje nam sigurnost i vjeru u opstanak, kazali su HDZ-ovi Radoje Vidović i Nevenko Barbarić.

Miro Bulj (Most), međutim, ima sasvim drugačije viđenje pa za Hrvate u BiH kaže da su zaboravljeni narod, a HDZ proziva zbog politike prema Hrvatima u BiH, da je broj zastupnika iz BiH sa šest smanjio na tri, da se odrekao HVO-a.
Predsjednik Zoran Milanović veći je suverenist od vas, imao je hrabrosti odlikovati pripadnike HVO-a, čime je poslao poruku da je HVO dio hrvatskih obrambenih snaga, rekao je Bulj.

Predsjednika države hvali i Ante Prkačin (DP) koji kaže da je hrvatska politika prema BiH bila površna, nedostatna, često diletantska s jednim časnim izuzetkom. Radi se o Zoranu Milanoviću koji zna i smije. Ima ih još koji znaju, ali malo tko smije, rekao je Prkačin (DP) koji glavnim krivcem, uzročnikom nereda i nemira, sukoba u BiH, označava velikobošnjačku politiku.

"