17:18 / 10.11.2019.

Autor: P.F./HRT

HDZ o istupima nekih članova na aplikacijama i društvenim mrežama

-

-

Foto: - / -

U HDZ-u kažu da je neprihvatljivo da bilo koji član širi govor mržnje i prijetnje ili da poziva druge članove da ne glasuju za kandidate HDZ-a.
Pri obilježavanju 30. godišnjice osnutka dubrovačkog HDZ-a čelnik saborskog kluba Branko Bačić i ministrica Nina Obuljen Koržinek komentirali su istupe nekih članova stranke na WhatsAppu, Viberu i grupama na Facebooku, koji su širili govor mržnje, prijetili ili kritizirali vodstvo HDZ-a.

- Na Nacionalnom vijeću dogovoreno je da se razgovora s članovima na terenu gdje okolnosti nisu usuglašene s vodstvom i programom. Ako pojedini član postupa protivno aktima stranke, bit će procesuiran, kaže Bačić.

Ministrica smatra da bez obrzira na pluralizam mišljenja, treba se ponašati u skladu s odlukama tijela stranke.

Na tu je temu reagirao saborski zastupnik HDZ-a Ivo Davor Stier i na svom Facebook profilu ustvrdio je da "ni državna ni partijska tijela" više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili internu komunikaciju stranačkih članova.

HDZ je, također na Facebooku, odgovorio da nitko u stranci ne dovodi u pitanje slobodu i tajnost dopisivanja ili slobodu izražavanja mišljenja, a posebno članova stranke. No naglasili su kako je neprihvatljivo da bilo koji član širi govor mržnje i prijetnje ili da poziva druge članove da ne glasuju za kandidate HDZ-a. Ako Stier dijeli i podržava takve izljeve govora mržnje i prijetnji usmjerenih prema stranačkim kolegama, neka to javno kaže, poručili su.

Opet je na Facebooku odgovorio Davor Ivo Stier. Poručio je da želi graditi Hrvatsku temeljenu na slobodi, a ne na kontroli. Sa slučajevima prijetnje nije upoznat, ali smatra - ako netko za njih zna, već ih je morao prijaviti. I dok je danas prvo citirao Svetog Ivan Pavla Drugog "Ne bojte se", najnoviju objavu završio je Rooseveltovom porukom "Ne trebamo se bojati ničeg osim straha".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!