15:28 / 15.10.2019.

Autor: P.F./HRT

HDZ o izbornim kalkulacijama: Imamo većinu i spremni za izbore

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što se pojavila informacija da će se parlamentarni izbori održati 5. siječnja 2020. godine doznajemo što o tome kažu predstavnici nekih stranaka.
Štrajk u školama unio je nemir u vladajuću koaliciju. HNS je zaprijetio da će Vladi uskratiti potporu ne bude li povećanja plaća učiteljima, a isto je rekao i Milan Bandić. Oporba pak zaziva prijevremene parlamentarne izbore.

Predsjednik oporbrenog HSS-a Krešo Beljak tvrdi da je HDZ već odredio osjetno raniji datum izbora. Na pitanje kad su izbori rekao je 5. siječnja 2020.

- Otkud vam to?, upitali su Beljaka novinari.

- Iz najvišeg vrha HDZ-a. Nema samo HDZ špijune u HSS-u, imamo i mi svoje ljude s kojima dobro surađujemo, rekao je Beljak.

- Do sada nam ovaj izvor nije govorio "fake news" tako da da mislim da nije ni ovaj puta, dodao je.

Zašto bi HDZ spojio drugi krug predsjedničkih izbora s parlamentarnim izborima?

- Ako se malo analizira to je jedini datum kad HDZ može na neki način onemogućiti desnicu da izađe, da se mobilizira za izbore. Za očekivati je da gospodin Škoro neće ući u drugi krug  i to je jedini datum kad desnica ne bi bila motivirana za parlamentarne izbore. Najbolji datum da desnica ne izađe u velikom broju na izbore jest upravo drugi krug predsjedničkih izbora, tako da datum ima smisla, objasnio je Beljak.


Beljakove informacije o izborima komentirao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

- Ja mislim u povijesti hrvatske države od kralja Tomislava nema značajnije političke osobe od Kreše Beljaka, njega se držite, to vam je Biblija za hrvatsku politiku, rekao je Kujundžić.

No sutra u Saboru neće čitati Bibliju, nego raspravljati o radu upravo ministra Kujundžića.

- Nije da je on radio pa je loše radio, on ima grijeh ne činjenja - on ne radi svoj posao i pušta da se stvari dese same po sebi, smatra predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Iz HDZ-a poručuju - na primjeru ministra zdravstva vidjet će se koliko je stabilna vladajuća koalicija.

Bačić: Radimo na tome da mandat odradimo do kraja, ali spremni smo za sve scenarije

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić komentirao je izjavu HSS-ova Kreše Beljaka koji je rekao da ima informaciju kako će parlamentarni izbori biti 5. siječnja 2020.

Radimo na tome da odradimo mandat do kraja, ali ako zatreba, spremni smo i za biralište. Ovu jasnu poruku, Bačić je poslao koalicijskim partnerima dan prije rasprave o opozivu ministra zdravstva.

- Mi za tri dana ulazimo u četvrtu godinu mandata. Kada HDZ odluči, tada će biti izbori. U četvrtoj godini mandata svi su izbori redovni. HDZ je spreman na sve scenarije. Pripremamo proračun, a za 20-ak dana ćemo usvojiti proračun za sljedeću godinu. Usvojit ćemo rebalans, poreznu reformu. Nastavljamo našim smjerom, a to je stabilnost Hrvatske, što dovodi do svake druge stabilnosti. Nećemo zbog toga trpjeti da HDZ na bilo koji način bude izvrgnut pokušajima destabilizacije. Ako utvrdimo da su izbori najbolje rješenje, onda ćemo ići na izbore. No mi radimo na tome da odradimo mandat do kraja, rekao je Bačić.

 

- O vezanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u stranci nismo razgovarali. Mi ćemo u stranci odlučiti koje je najbolje vrijeme za izbore. Očekuje nas puno važnih odluka. Tu je mirovinska reforma, rasprava o ministru Kujundžiću, godišnje izvješće Vlade te porezna reforma, rebalans... Želimo i dogovor sa sindikatima u prosvjeti. Mi taj posao želimo odraditi onako kako smo zamislili da je najbolje za Hrvatsku, rekao je Bačić. Vladajuća većina je stabilna i ima 82 člana, zaključio je čelnik Kluba zastupnika HDZ-a.

Grmoja: Da sam ja Andrej Plenković "spojio" bih izbore

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja rekao je kako ne bi prognozirao hoće li biti prijevremenih izbora, ali smatra da će do njih doći kad to bude "volja Andreja Plenkovića". Za Grmoju postoji mogućnost da se paralelno održe predsjednički i parlamentarni izbori.

- Ja da sam Andrej Plenković, ja bih to napravio. To mu je zadnja šansa za kakvo-takvo spašavanje. Mislim da je on svjestan da njegova kandidatkinja gubi predsjedničke izbore, ovo mu je zadnja šansa da sastavi liste te ode na parlamentarne izbore, rekao je Grmoja.HNS samostalno na izbore. Hoće li biti poslijeizbornih koalicija?

Na pitanje jesu li se već dogovorili sa SDP-om o postizbornoj koaliciji, jer je takva informacija došla do novinara od nekih iz HDZ-a koji ne vjeruju HNS-u, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar odgovorio je da Hrvatska narodna stranka na izbore ide sama.

- Kad budu izbori, bit će. Hoće li biti u siječnju, kao što sam čitao danas, ili u rujnu iduće godine, mi ćemo ići sami na izbore. Siguran sam u uspjeh HNS-a, a na temelju rezultata koje smo ostvarili u zadnje dvije i pol godine. Na pitanje hoće li ostati u Vladi ako ona ne pristane na zahtjeve sindikata odgovorio je da su HNS-u bitni učitelji.

- Reforma nam je najbitnija, a dio te reforme su i učitelji. Bili smo kritizirani, teško je bilo ući u ovu Vladu, ali smo imali svoj cilj, a cilj se ostvaruje. Nama je cilj da imamo što bolje obrazovanje. Puno će biti lakše izaći iz Vlade nego što je bilo ući. Reforme su nam najbitnije, rekao je Štromar.

Milanović: Neću sebi na štetu zazivati izbore

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović kaže da neće sebi na štetu zazivati parlamentarne izbore na isti dan kad i predsjedničke, iako su, kaže, svi svjesni koliko nemoralno HDZ vodi zemlju. SDP-ov predsjednički kandidat kaže da neće sebi na štetu zazivati parlamentarne izbore na isti dan kad i predsjedničke, iako su, kaže, svi svjesni koliko nemoralno HDZ vodi zemlju.

 

I dok su u HDZ-u uvjereni da će vladajuća većina podržati i ministra Kujundžića i izvješće predsjednika Vlade Saboru i mirovinsku reformu do izglasavanja proračuna sve bi se moglo promijeniti. Naime, HNS je jasan - ako tada ne bude novca za učitelje brak s HDZ-om je završen.

Sigurno je samo jedno - politička utakmica sve je neizvjesnija. Tko će dobiti prvu rundu, doznat ćemo u Saboru u petak kada je prvi test za vladajuću koaliciju - izglasavanje povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!