Plenković: Nema suverenističkijeg poteza od spajanja Hrvatske mostom Pelješac

17.06.2022.

20:02

Autor: Dnevnik/HRT/E.L.S./Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Povodom 33. obljetnice HDZ-a položen je najprije vijenac na spomen-ploči prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franju Tuđmanu, potom je održana sjednica zajednice utemeljitelja, a na igralištu NK Jarun održala se i tradicionalna nogometna utakmica.

- Određene poruke poslane su na sjednici Zajednice utemeljitelja, prije svega govorilo se da je HDZ jedinstvena stožerna stranka desnoga centra u Hrvatskoj, izloženi su planovi za budućnost, poslana je i poruka svim oporbenim parlamentarnim strankama. Spomenut je i predsjednik Zoran Milanović, za kojeg je rečeno da je deklarirani glasnogovornik hrvatske oporbe - izvijestio je za Dnevnik HTV-a Šime Vičević.

Što se tiče HDZ-a premijer Plenković je u svom govoru istaknuo da će temelj stranke i u budućem radu i dalje počivati na modernom hrvatskom suverenizmu, što znači računati na otvaranje Pelješkog mosta, na uvođenje eura, ulazak u Schengen, kao i suočavanje s krizama. Premijer poručuje - i dalje ćemo se boriti za standard hrvatskih građana. 

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da će HDZ u budućnosti biti orijentiran na moderni hrvatski suverenizam poručivši kako nema suverenističkijeg poteza od spajanja Hrvatske mostom Pelješac, ulaska u eurozonu, schengenski prostor te pomoći u krizi.

- Današnje vrijeme i današnji prioriteti drugačiji su nego što su bili prije 30-ak godina. Moderni hrvatski suverenizam, oko kojeg formiramo sve naše aktivnosti i politiku proteklih nekoliko godina, lako se može prevesti u današnje političke prioritete. Nema suverenističkijeg poteza od spajanja Hrvatske 26. srpnja - mostom Pelješac, rekao je Plenković na obilježavanju 33. obljetnice HDZ-a i sjednici Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman u prostorijama NK Jarun.

Naveo je i da danas moderni hrvatski suverenizam znači i odluka ministara financija EU da Hrvatska 1. siječnja 2023. postane članicom europodručja. Uz to, dodao je, moderni suverenizam će se početkom iduće godine "projicirati" i članstvom u Schengenskom prostoru, ulaganjem u nabavku višenamjenske borbene avione za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te, u današnjim sigurnosnim ugrozama, dosad najvećim ulaganjima u proračun za obranu.

Osvrćući se na ulogu države u krizi, Plenković je podsjetio na brojne izazove s kojima su se suočili proteklih godina - Agrokor, dolazak na naplatu enormnih dugova hrvatskih brodogradilišta, pandemiju koronavirusa, dva razorna potresa koja su pogodila Zagreb i Banovinu te krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu.

- Mi smo tu, tu su radna mjesta, tu je gospodarski rast, tu je investicijski kreditni rejting. Nema prekomjernog proračunskog manjka, nema makroekonomskih neravnoteža, država staje iza hrvatskog radnika i plaća više od 700.000 ljudima u privatnom sektoru, omogućuje za više od 120.000 kompanija da ostanu na nogama u krizi u kojoj bi većina njih stavila ključ u bravu, naglasio je.

Plenković je poručio da je "HDZ jedinstven" jer, u odnosu na brojne druge stranke u zemljama srednje i istočne Europe, zadržava visoki stupanj povjerenja biračkog tijela u odnosu na druge zemlje. Naveo je i kako je malo zemalja u srednjoj i istočnoj Europi u kojima se može naći politička stranka nastala u vremenu velikih prekretnica - pada Berlinskog zida, rušenja komunističkog sustava, vala demokracije koji se širio istočnom Europom, a da su i danas utjecajne kao što je HDZ.

Predsjednik Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman" Vladimir Šeks poručio je onima koji dvoje u poziciju i snagu HDZ-a da je ta stranka "bila i ostala središnja snaga hrvatskog naroda i najbolji jamac hrvatske budućnosti".

- S time trebaju računati svi. I oni koji Hrvatsku žele graditi, ali i oni koji bi Hrvatsku razgrađivali, naglasio je. Dodao je kako "ovima prvima HDZ nudi suradnju, a drugima će pružiti žestoki otpor".

Predsjednik Zajednice utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica rekao je da je HDZ ostvario sve ključne nacionalne ciljeve te danas ne slave samo rođendan stranke, već, u prvom redu, ostvarivanje slobode, demokracije, višestranačja, nacionalnog zajedništva i državne suverenosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!