18:13 / 04.01.2018.

Autor: HRT

HDZ očekuje da župan Tomašević podnese ostavku, on šuti

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tomaševića pak njegov zamjenik i koalicijski partner u županiji brani, a istovremeno mu iz vrha stranke nedvosmisleno poručuju da nakon svega očekuju da podnese ostavku.
Ni dan nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog obiteljskog nasilja, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ne daje izjave te i dalje, čini se, ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto župana. No pritisak iz vrha HDZ-a da upravo to učini sve je veći, a prijeti mu i isključenje iz stranke.

Suprugove pogrdne riječi, prijetnje i udarce, Mara Tomašević je, stoji u optužnici, trpjela dvije godine. A za obiteljsko nasilje prijavila ga je prošle jeseni. Danas ne želi pred kamere jer je, kaže u sms poruci, pod velikim stresom i moli za razumijevanje. Ne želi govoriti ni HDZ-ov župan koji odbija dati ostavku.

Budući da se župani biraju izravno, mogu se opozvati jedino referendumom godinu dana nakon lokalnih izbora. Tomaševića pak njegov zamjenik i koalicijski partner u županiji brani, a istovremeno mu iz vrha stranke nedvosmisleno poručuju da nakon svega očekuju da podnese ostavku.

Neslužbeno doznajemo da župan ni s teretom optužnice ne želi dati ostavku. Kako ga u stranci misle navesti da se predomisli, zasad se ne zna.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako od njega očekuje da podnese ostavku na svoju dužnost. To sam mu rekao i rekao sam to javno. To je i stav stranke i sada kada je pokrenut postupak tu nema nikakve dileme, kazao je. Istaknuo je da Tomašević ne može ostati župan jer to nije realno, nije dobro za tu županiju, ni za njega niti za HDZ.

HRT je uspio telefonski razgovarati sa županom Tomaševićem. On optužnicu i pritisak nije želio komentirati, samo je najavio da će se za nekoliko dana obratiti javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!